ДРУШТВО

Кухињска, морска или хималајска: Која со је најбоља?

Со је неопходна за наше тело јер је укључена у многе биохемијске процесе, помаже нам да брже варимо угљене хидрате и убрзава метаболизам протеина. Тело је не производи само, ми га снабдевамо исхраном, због чега је веома важно пратити дневну количину (4–10 г). Али која је со најздравија?
Sputnik

Кухињска со

Нутриционисти кажу да садржи најмање корисних материја јер је подложна тешком хемијском третману. Чињеница је да се након вађења не може потпуно очистити од песка и других остатака.

Морска со

Садржи јод, фосфор, магнезијум, цинк и гвожђе. Због високог садржаја минералних елемената, ова со се препоручује. Али пошто се суши на температури од 650 степени, њена хемијска структура је потпуно уништена.

Јодирана со

Портал Совкусом.ру објашњава да се овој соли намерно додаје јод, који позитивно утиче на тело, нормализујући ниво хормона. Нажалост, већи део јода испарава током топлотне обраде.

Хималајска со

Ова со се копа ручно на Хималајима. Није хемијски третирана, већ сушена на сунцу. Хималајска со садржи огромну количину хранљивих материја важних за тело. А све то због чињенице да је обогаћена мешањем са вулканском магмом – пише портал и додаје да је – према нутриционистима – хималајска со најкориснија за организам.
СВЕТ
У којој мери со утиче на развој срчаних болести
ДРУШТВО
Лимун, со и бибер: Шест примена о којима се мало зна
ДРУШТВО
Просипајте со по кући: Девет начина да искористите овај чудесни састојак
Коментар