- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кухињска, морска или хималајска: Која со је најбоља?

© Фото : Pixabay / MonicoreSól himalajska
Sól himalajska - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Со је неопходна за наше тело јер је укључена у многе биохемијске процесе, помаже нам да брже варимо угљене хидрате и убрзава метаболизам протеина. Тело је не производи само, ми га снабдевамо исхраном, због чега је веома важно пратити дневну количину (4–10 г). Али која је со најздравија?

Кухињска со

Нутриционисти кажу да садржи најмање корисних материја јер је подложна тешком хемијском третману. Чињеница је да се након вађења не може потпуно очистити од песка и других остатака.

Морска со

Садржи јод, фосфор, магнезијум, цинк и гвожђе. Због високог садржаја минералних елемената, ова со се препоручује. Али пошто се суши на температури од 650 степени, њена хемијска структура је потпуно уништена.

Јодирана со

Портал Совкусом.ру објашњава да се овој соли намерно додаје јод, који позитивно утиче на тело, нормализујући ниво хормона. Нажалост, већи део јода испарава током топлотне обраде.

Хималајска со

Ова со се копа ручно на Хималајима. Није хемијски третирана, већ сушена на сунцу. Хималајска со садржи огромну количину хранљивих материја важних за тело. А све то због чињенице да је обогаћена мешањем са вулканском магмом – пише портал и додаје да је – према нутриционистима – хималајска со најкориснија за организам.
Со - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
СВЕТ
У којој мери со утиче на развој срчаних болести
Кухињска со - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
ДРУШТВО
Лимун, со и бибер: Шест примена о којима се мало зна
Со - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
ДРУШТВО
Просипајте со по кући: Девет начина да искористите овај чудесни састојак
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала