На појединим врстама вина није адекватно назначено колико шећера и калорија садрже, саопштила је Британска алијанса за алкохол и здравље (АХА) у својој најновијој анализи.
Они су анализирали 30 врста вина и да на већини није било назначено колико у њима тачно има шећера и калорија, преноси Гардијан.
Препоручена дневна доза за унос шећера је 30 грама за одрасле особе, а у појединим врстама вина толико је било у само две чаше, наводи се у анализи.
АХА упозорава да су највише нивое шећера утврдили у винима која имају нижи ниво алкохола, што може довести потрошаче у заблуду, јер се за њих одлучују као за здравије.
Са друге стране, ниво калорија био је виши у јачим винима, а само две чаше појединих врста имале су вишу калоријску вредност него хамбургер из Мекдоналдса.
Тек 20 одсто вина у продаји има назначену калоријску вредност, док је истицање количине шећера обавезно само за безалкохолна пића, али не и за алкохол, наводи АХА.
Професор Јан Гилмор, председник АХА, позвао је да се такви прописи промене и да се ниво шећера обележава и на алкохолним пићима, будући да је он „повезан са гојазношћу и седам типова канцера“.
Из АХА су затражили да се на етикетама алкохолних пића назначе и други здравствени ризици у вези са њиховим конзумирањем.