https://sputnikportal.rs/20211106/popularni-zasladjivaci-mogu-biti-opasni-otkrivene-najbezbednije-zamene-za-secer-1131054789.html
Популарни заслађивачи могу бити опасни: Откривене најбезбедније замене за шећер
Популарни заслађивачи могу бити опасни: Откривене најбезбедније замене за шећер
Sputnik Србија
Популарни заслађивачи могу бити опасни: Откривене најбезбедније замене за шећер
2021-11-06T19:22+0100
2021-11-06T19:22+0100
2021-11-06T19:22+0100
друштво
русија
медицина
шећер
друштво
руска медицина
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111207/83/1112078337_0:788:2408:2143_1920x0_80_0_0_42492ff4f216718a0fbbeb64a8fcec07.jpg
Она је објаснила да је стевија 300 пута слађа од шећера, због чега су сасвим довољне две капи за чашу воде или шољу кафе. То је довољно слатко, није калорично и не утиче на метаболизам угљених хидрата, објаснила је Павлова.Сукралоза се показала безбедном – након бројних испитивања дозволили су конзумацију и трудницама и бебама, каже ендокринолог.Што се тиче стевије, то је заслађивач који се производи од истоимене биљке. Често има помало горак укус, подсећа она.„Посебно узимајући у обзир те тврдње, направљена је стевија која се зове стевиозитис. Иако назив подсећа на неку врсту хемије, није тако, само је горак укус уклоњен“, објаснила је Павлова.Еритритол је шећерни алкохол и у природи се налази у дињама, грожђу, соја сосу, крушкама.Британски истраживачи са Универзитета Англиа Раскин раније су објавили рад у којем се испитују ефекти најпознатијих замена за шећер – сахарина, сукралозе и аспартама, на две врсте цревних бактерија: ешерихију коли (Escherichia coli) и ентерококе (E. Faecalis).Испоставило се да под утицајем заслађивача цревне бактерије постају патогене и могу да закаче, нападну и убију Caco-2 ћелије, односно епителне ћелије које облажу цревни зид, повећавајући стварање биофилма.Након тога, услед оштећења, може да се развије сепса, што би могло да доведе до смрти.
https://sputnikportal.rs/20210917/sedam-namirnica-koje-imaju-mnogo-vise-secera-nego-sto-mislimo-1129897884.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111207/83/1112078337_0:563:2408:2369_1920x0_80_0_0_07b73a0a66f731120d15242f92210aac.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
популарни заслађивачи могу бити опасни, откривене најбезбедније замене за шећер, заслађивачи, шећер
популарни заслађивачи могу бити опасни, откривене најбезбедније замене за шећер, заслађивачи, шећер
Популарни заслађивачи могу бити опасни: Откривене најбезбедније замене за шећер
Прекомерна конзумација шећера изузетно је штетна по здравље због чега многи размишљају о коришћењу замене за тај производ. Руски ендокринолог Зухра Павлова објаснила је која замена за шећер је најздравија.
„Када је реч о заслађивачима, издвајам три најбезбеднија и најефикаснија. Од природних то су еритрол и стевија, а од синтетичких – сукралоза“, изјавила је лекарка за радио Спутњик.
Она је објаснила да је стевија 300 пута слађа од шећера, због чега су сасвим довољне две капи за чашу воде или шољу кафе. То је довољно слатко, није калорично и не утиче на метаболизам угљених хидрата, објаснила је Павлова.
Сукралоза се показала безбедном – након бројних испитивања дозволили су конзумацију и трудницама и бебама, каже ендокринолог.
Што се тиче стевије, то је заслађивач који се производи од истоимене биљке. Често има помало горак укус, подсећа она.
„Посебно узимајући у обзир те тврдње, направљена је стевија која се зове стевиозитис. Иако назив подсећа на неку врсту хемије, није тако, само је горак укус уклоњен“, објаснила је Павлова.
Еритритол је шећерни алкохол и у природи се налази у дињама, грожђу, соја сосу, крушкама.
Треба напоменути да вештачки заслађивачи могу да претворе нормалне цревне бактерије у патогене, што, са своје стране, може довести до здравствених проблема.
Британски истраживачи са Универзитета Англиа Раскин раније су објавили рад у којем се испитују ефекти најпознатијих замена за шећер – сахарина, сукралозе и аспартама, на две врсте цревних бактерија: ешерихију коли (Escherichia coli) и ентерококе (E. Faecalis).
Испоставило се да под утицајем заслађивача цревне бактерије постају патогене и могу да закаче, нападну и убију Caco-2 ћелије, односно епителне ћелије које облажу цревни зид, повећавајући стварање биофилма.
На тај начин, услед разарања цревне слузнице, ешерихија коли може да уђе у крвоток, што изазива фаталне поремећаје у телу, објаснили су истраживачи.
Након тога, услед оштећења, може да се развије сепса, што би могло да доведе до смрти.