- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Вино може да гоји више од хамбургера

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаВино, грожђе
Вино, грожђе - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Две чаше појединих врста вина могу да садрже више шећера него што је препоручена дневна доза, а могу да имају и више калорија него један хамбургер, упозоравају стручњаци.
На појединим врстама вина није адекватно назначено колико шећера и калорија садрже, саопштила је Британска алијанса за алкохол и здравље (АХА) у својој најновијој анализи.
Они су анализирали 30 врста вина и да на већини није било назначено колико у њима тачно има шећера и калорија, преноси Гардијан.
Препоручена дневна доза за унос шећера је 30 грама за одрасле особе, а у појединим врстама вина толико је било у само две чаше, наводи се у анализи.
АХА упозорава да су највише нивое шећера утврдили у винима која имају нижи ниво алкохола, што може довести потрошаче у заблуду, јер се за њих одлучују као за здравије.
Са друге стране, ниво калорија био је виши у јачим винима, а само две чаше појединих врста имале су вишу калоријску вредност него хамбургер из Мекдоналдса.
Тек 20 одсто вина у продаји има назначену калоријску вредност, док је истицање количине шећера обавезно само за безалкохолна пића, али не и за алкохол, наводи АХА.
Професор Јан Гилмор, председник АХА, позвао је да се такви прописи промене и да се ниво шећера обележава и на алкохолним пићима, будући да је он „повезан са гојазношћу и седам типова канцера“.
Из АХА су затражили да се на етикетама алкохолних пића назначе и други здравствени ризици у вези са њиховим конзумирањем.
Црвено вино - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
РУСИЈА
Руски лекар разбија мит о црвеном вину: Ако желите дуг живот – пијте бело вино
Девојка у ресторану - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
ДРУШТВО
Намирнице које подстичу глад: Од њих се никад нећете заситити
Коцке шећера - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
ДРУШТВО
Популарни заслађивачи могу бити опасни: Откривене најбезбедније замене за шећер
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала