https://sputnikportal.rs/20220216/vino-moze-da-goji-vise-od-hamburgera-1134411068.html
Вино може да гоји више од хамбургера
Вино може да гоји више од хамбургера
Sputnik Србија
Две чаше појединих врста вина могу да садрже више шећера него што је препоручена дневна доза, а могу да имају и више калорија него један хамбургер, упозоравају... 16.02.2022, Sputnik Србија
2022-02-16T14:18+0100
2022-02-16T14:18+0100
2022-02-16T14:18+0100
наука и технологија
наука и технологија
магазин
здравље
вино
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111952/21/1119522172_0:0:3073:1728_1920x0_80_0_0_d6ef9ce0febef21eee05b7b50f5fc922.jpg
На појединим врстама вина није адекватно назначено колико шећера и калорија садрже, саопштила је Британска алијанса за алкохол и здравље (АХА) у својој најновијој анализи.Они су анализирали 30 врста вина и да на већини није било назначено колико у њима тачно има шећера и калорија, преноси Гардијан.Препоручена дневна доза за унос шећера је 30 грама за одрасле особе, а у појединим врстама вина толико је било у само две чаше, наводи се у анализи.АХА упозорава да су највише нивое шећера утврдили у винима која имају нижи ниво алкохола, што може довести потрошаче у заблуду, јер се за њих одлучују као за здравије.Са друге стране, ниво калорија био је виши у јачим винима, а само две чаше појединих врста имале су вишу калоријску вредност него хамбургер из Мекдоналдса.Тек 20 одсто вина у продаји има назначену калоријску вредност, док је истицање количине шећера обавезно само за безалкохолна пића, али не и за алкохол, наводи АХА.Професор Јан Гилмор, председник АХА, позвао је да се такви прописи промене и да се ниво шећера обележава и на алкохолним пићима, будући да је он „повезан са гојазношћу и седам типова канцера“.Из АХА су затражили да се на етикетама алкохолних пића назначе и други здравствени ризици у вези са њиховим конзумирањем.
https://sputnikportal.rs/20220102/ruski-lekar-razbija-mit-o-crvenom-vinu-ako-zelite-dug-zivot--pijte-belo-vino-1132994656.html
https://sputnikportal.rs/20220201/namirnice-koje-podsticu-glad-od-njih-se-nikad-necete-zasititi-1133822832.html
https://sputnikportal.rs/20211106/popularni-zasladjivaci-mogu-biti-opasni-otkrivene-najbezbednije-zamene-za-secer-1131054789.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111952/21/1119522172_0:0:2731:2048_1920x0_80_0_0_cb0bf9007e0ae76a71000e4a9eae2892.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, магазин, здравље, вино
наука и технологија, магазин, здравље, вино
Вино може да гоји више од хамбургера
Две чаше појединих врста вина могу да садрже више шећера него што је препоручена дневна доза, а могу да имају и више калорија него један хамбургер, упозоравају стручњаци.
На појединим врстама вина није адекватно назначено колико
шећера и калорија садрже, саопштила је Британска алијанса за алкохол и здравље (АХА) у својој
најновијој анализи.
Они су анализирали
30 врста вина и да на већини није било назначено колико у њима тачно има шећера и калорија,
преноси Гардијан.
Препоручена дневна доза за унос шећера је 30 грама за одрасле особе, а у појединим врстама вина толико је било у само две чаше, наводи се у анализи.
АХА упозорава да су највише нивое шећера утврдили у винима која имају нижи ниво алкохола, што може довести потрошаче у заблуду, јер се за њих одлучују као за здравије.
Са друге стране, ниво калорија био је виши у јачим винима, а само две чаше појединих врста имале су вишу калоријску вредност него хамбургер из Мекдоналдса.
Тек 20 одсто вина у продаји има назначену калоријску вредност, док је истицање количине шећера обавезно само за безалкохолна пића, али не и за алкохол, наводи АХА.
Професор Јан Гилмор, председник АХА, позвао је да се такви прописи промене и да се ниво шећера обележава и на алкохолним пићима, будући да је он „повезан са гојазношћу и седам типова канцера“.
Из АХА су затражили да се на етикетама алкохолних пића назначе и други здравствени ризици у вези са њиховим конзумирањем.