СРБИЈА

Високим Дечанима достављен документ о прогону Јевреја на Косову за време Другог светског рата

Манастир Високи Дечани саопштио је да им је достављен вредан документ о прогону Јевреја на Косову и Метохији током Другог светског рата, који су тада готово сви били србофони Јевреји.
Sputnik
Документ су, како је наведено на Твитер налогу Манастира Високи Дечани, добили преко људи из Јеврејског музеја у Београду поводом недавног случаја мењања историје Другог светског рата на Косову и Метохији и негирања прогона Јевреја од косовско-албанских колаборациониста нациста.
У извештају се истиче да су свим јеврејским припадницима на руке стављене црвене траке са натписом „Јуде“, чим су Немци дошли у Митровицу.
То је била, каже се даље, олакшавајућа мера за брзо изналажење Јевреја у циљу масовне одмазде за случај било каквог инцидента. Додаје се и да је то била олакшавајућа мера „за насртање на Јевреје“.
Према овом спису, у Косовској Митровици пре рата живело је 29 јеврејских породица са укупно 113 чланова, 47 мушких и 66 женских.
Током окупације Митровице остао је само 16-огодишњи младић, који је ухапшен 1941. године. Младић је провео извесно време у затвору након чега су га стрељали Немци у касарни у Митровици.
У марту 1942. године, пише у документу, Немци су одвели 23 породице за Немачку, а шест породица које су из Митровице побегле у Приштину, одведене су у логор заједно са Јеврејима из Приштине.
Манастир Високи Дечани саопштио је и да је страдање косовских Јевреја током Другог светског рата забележено у многим документима који су преведени на енглески језик и који су сведочанство оних који су за своју веру страдали од нацистичких сарадника, пренео је портал Косово онлајн.
СРБИЈА
„Дева је симбол злочина над Србима и Јеврејима“: Шта пише у протестном писму делегацији ЕУ
РУСИЈА
Русија огорчена због обнављања куће нацистичког колаборанта у Косовској Митровици: То је изругивање
Коментар