Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Високим Дечанима достављен документ о прогону Јевреја на Косову за време Другог светског рата

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
Пратите нас
Манастир Високи Дечани саопштио је да им је достављен вредан документ о прогону Јевреја на Косову и Метохији током Другог светског рата, који су тада готово сви били србофони Јевреји.
Документ су, како је наведено на Твитер налогу Манастира Високи Дечани, добили преко људи из Јеврејског музеја у Београду поводом недавног случаја мењања историје Другог светског рата на Косову и Метохији и негирања прогона Јевреја од косовско-албанских колаборациониста нациста.
У извештају се истиче да су свим јеврејским припадницима на руке стављене црвене траке са натписом „Јуде“, чим су Немци дошли у Митровицу.
То је била, каже се даље, олакшавајућа мера за брзо изналажење Јевреја у циљу масовне одмазде за случај било каквог инцидента. Додаје се и да је то била олакшавајућа мера „за насртање на Јевреје“.
Према овом спису, у Косовској Митровици пре рата живело је 29 јеврејских породица са укупно 113 чланова, 47 мушких и 66 женских.
Током окупације Митровице остао је само 16-огодишњи младић, који је ухапшен 1941. године. Младић је провео извесно време у затвору након чега су га стрељали Немци у касарни у Митровици.
У марту 1942. године, пише у документу, Немци су одвели 23 породице за Немачку, а шест породица које су из Митровице побегле у Приштину, одведене су у логор заједно са Јеврејима из Приштине.
Манастир Високи Дечани саопштио је и да је страдање косовских Јевреја током Другог светског рата забележено у многим документима који су преведени на енглески језик и који су сведочанство оних који су за своју веру страдали од нацистичких сарадника, пренео је портал Косово онлајн.
Ефраим Зуроф - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
СРБИЈА
„Дева је симбол злочина над Србима и Јеврејима“: Шта пише у протестном писму делегацији ЕУ
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
РУСИЈА
Русија огорчена због обнављања куће нацистичког колаборанта у Косовској Митровици: То је изругивање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала