НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Галактички катастар: Где се тачно налази Сунце, а где смо ми

Сунце са својом свитом планета међу којима је и наша Земља налази се на идеалном месту у галаксији. Кажемо да је оно идеално јер баш то место омогућава да ми постојимо.
Sputnik
У средишту галаксије налази се галактичко језгро са џиновском црном рупом и густо постављеним звездама. Тај простор је испуњен силним зрачењем и ту живота тешко може бити. Ту шибају снажни звездани ветрови и сви могући зраци од којих неки имају високе енергије – па према томе, живот који би поднео такве услове не можемо ни да замислимо, пише „Национална географија“.
Ова детаљна мапа са коментарима приказује структуру Млечног пута
Опет, периферија галаксије оскудева елементима који су неопходни за формирање живих организама и ту живот нема од чега да настане. А ми смо у златној средини између ове две крајности и налазимо се на око 26.000 светлосних година од центра галаксије. Али где?
Млечни пут је диск звезда пречника 100.000 светлосних година, а дебљине око 2000 светлосних година који садржи између 100 и 400 милијарди звезда – не зна се тачно колико. У средишту налази се пречка сачињена од звезда. Из ње извијају се краци звезда. Има их четири примарна и више споредних. У једном живимо ми, на његовој унутрашњој ивици између два примарна крака: крака Стрелца (Sagittarius) и крака Персеја. Тај наш крак смо назвали Орион-Кигнус крак, или једноставније Орионов крак.
Орионов крак
Овај назив крак је добио по свом положају посматрано са Земље. У зимским ноћима на ведром небу лако можемо да уочимо џиновско и једно од најлепших сазвежђа које је још у старо време добило име по митском ловцу Ориону. Е у том сазвежђу, посматрано са наше планете, видимо многе светле објекте који припадају далеким подручјима Орионовог крака.
Орионов крак је широк, како астрономи процењују око 3500 светлосних година, а дуг је преко 20.000.
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Сложено срце Млечног пута“: Астрономи успели да сниме центар наше галаксије /фото/
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Велико изненађење у свемиру: Откривена „мама“ — црна рупа које не уништава, већ рађа звезде
Да бројимо звезде: Ко су наше галактичке комшинице
Коментар