- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Велико изненађење у свемиру: Откривена „мама“ — црна рупа које не уништава, већ рађа звезде

CC0 / пиксабеј / Црна рупа
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
Пратите нас
Свемирски телескоп „Хабл“ дошао је до невероватног открића — уочио је црну рупу која ствара нове звезде, уместо да их „прогута“.
„Хабл“ је о томе прикупио податке у галаксији познатој под називом Хенизе 2-10, удаљеној на око 300 милиона светлосних година од Земље. Физичари Закарије Шуте и Ејми Рајнс са државног Универзитета Монтана анализирали су те информације и утврдили да црна рупа „рађа“ нове звезде у тој малој галаксији.
Резултати њиховог истраживања објављени су у јануарском издању часописа „Nature“.
„Пре десет година, као студент завршне године размишљала сам да ћу каријеру да посветим питању формирања звезда, погледала сам податке Хенизе и све се променило. Од почетка сам знала да се нешто необично и посебно дешава у Хенизе 2-10, а сада је Хабл пружио врло јасну слику везе између црне рупе и суседног региона формирања звезда који се налази 230 светлосних година од црне рупе“, навела је Ејми Рајнс.
Она се нада да ће нова открића помоћи да се детаљније истраже друге комбинације патуљастих галаксија и црних рупа и да се разјасни како су настале супермасивне црне рупе.
„Мајчинска“ улога црне рупе у галаксији Хенизе у супротности је са оном која се приписује црним рупама у већим галаксијама, где све што се креће према црној рупи нестаје због утицаја магнетних поља која стварају експлозије плазме.
Космос - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Објављена најдетаљнија тродимензионална мапа свемира која би могла да открије тајне космоса
Експлозија звезде – неутронска звезда у центру, која је остала иза експлозије услед смрти првобитне звезде у сазвежђу Бика - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Космички „монструм“ у делићу секунде ослободио толико енергије колико Сунце емитује за 1.000 векова
Помрачење Месеца - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
СВЕТ
Кинески ровер открио шта се налази на тамној страни Месеца /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала