РУСИЈА

Монструозно: Русија објавила доказе о зверствима украјинских екстремиста /фото/

Министарство одбране Русије објавило је на свом сајту нови историјско-образовни пројекат „Архиве памте све... Злочини украјинских националиста не подлежу забораву“, који је посвећен доказима монструозних зверстава украјинских екстремиста према сопственом народу током Другог светског рата.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Објављивање докумената из фондова Централног архива Министарства одбране Русије има за циљ очување историјског сећања и истине о крвавим масовним злочинима и зверствима украјинских националиста према свом народу, који је последњих година злочиначки украјински режим намерно гурнуо у заборав“, навело је Министарство.
Током Другог светског рата, совјетске власти и команда Црвене Армије иницирали су расветљавање злочина нацистичких окупатора на окупираним територијама СССР-а.
Откривене су и потврђене многобројне чињенице о геноциду над совјетским цивилним становништвом који су починили фашистички окупатори и украјински екстремисти: малтретирања, пљачке и масовна убиства (често са изузетном окрутношћу), потпуно невиних грађана – старих, жена и деце.

„Украјинска војска“ Трећег Рајха

Већ у јануару 1942. године народни комесар унутрашњих послова СССР-а Лаврентиј Берија обавештавао је Народни комесаријат за одбрану да се под немачком командом на окупираној територији СССР-а ствара „украјинска војска“.
У документу се наводи да Немци не само да су извршили регистрацију Украјинаца војних обвезника од 16 до 50 година, већ и отварали специјалне логоре и школе за ратне заробљенике украјинске националности, где су их између осталог, обучавали тактици и борби.

Чак су и деца зверски убијана

Нека објављена акта, која посебно помињу зверства украјинских неонациста од 7. јуна 1944. године у селу Косув, сведоче и о посебној суровости бандероваца, која је нарочито долазила до изражаја при масовним убиствима.
„Лекарским прегледом утврђено је да се међу откривеним лешевима налазе жене, деца и старци. Преглед је показао да су грађани убијени без употребе ватреног оружја, након мучења, односно ударањем тешким предметима, услед чега су настали преломи лобања, удова, ударци у грудни кош и друго“, наводи се у документу.
Према документу, пронађено је и пет јама у близини села Могилници са лешевима зверски мучених грађана и заробљених војника Црвене армије.

Обмане украјинских власти

Не треба мислити да су бандеровске банде водиле такозвани „ослободилачки“ рат и против Немаца и против Црвене армије, у шта украјинске власти покушавају да убеде своје грађане последњих деценија, напомиње Министарство.
Објављена преписка начелника украјинског штаба партизанског покрета „О активним деловањима бандероваца на Волињу у контакту са Немцима против Црвене армије и совјетских партизана“ од 10. маја 1944. не говори само о блиској војно-политичкој сарадњи фашистичких окупатора и бандероваца-колаборациониста, већ и о „селективности“ колаборациониста при вршењу злочина. Поред доказа да су Немци снабдевали јединице Украјинске устаничке војске и бандеровских група храном и немачким оружјем, у документу се наводи да украјински екстремисти не треба да се боре „против Мађара, Словака, Литванаца и других Хитлерових савезничких снага“.

Посебна агресија према Русима

Представљени су и различити политички извештаји регионалних војних комесаријата за 1944. и 1945. годину који описују злочине бандероваца над цивилима у Тернопољској, Черновицкој, Станиславској и Ровенској области Совјетске Украјине, као и њиховом терору над локалним становништвом. Ти документи садрже извештаје о убиствима читавих породица.
Украјински екстремисти су испољавали посебну агресију према Русима, о чему сведоче следећи редови извештаја: „У селу Куринов у истоименој области разбојници су обесили свештениковог сина само зато што је Рус“.
Екстремисти су организовали и провокације. Према политичком извештају Главне политичке управе Црвене армије од 10. августа 1944. године, украјински националисти су организовали провокације, тако што су убијали цивиле украјинске националности, а циљ је била дискредитација Црвене армије.
РУСИЈА
Кремљ: Украјински неонацисти биће кажњени за ратне злочине
Коментар