- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Монструозно: Русија објавила доказе о зверствима украјинских екстремиста /фото/

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaУкрајински војник из добровољачког батаљона "Кијев-2" на истоку Украјине
Украјински војник из добровољачког батаљона Кијев-2 на истоку Украјине - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
Министарство одбране Русије објавило је на свом сајту нови историјско-образовни пројекат „Архиве памте све... Злочини украјинских националиста не подлежу забораву“, који је посвећен доказима монструозних зверстава украјинских екстремиста према сопственом народу током Другог светског рата.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Објављивање докумената из фондова Централног архива Министарства одбране Русије има за циљ очување историјског сећања и истине о крвавим масовним злочинима и зверствима украјинских националиста према свом народу, који је последњих година злочиначки украјински режим намерно гурнуо у заборав“, навело је Министарство.
Током Другог светског рата, совјетске власти и команда Црвене Армије иницирали су расветљавање злочина нацистичких окупатора на окупираним територијама СССР-а.
Откривене су и потврђене многобројне чињенице о геноциду над совјетским цивилним становништвом који су починили фашистички окупатори и украјински екстремисти: малтретирања, пљачке и масовна убиства (често са изузетном окрутношћу), потпуно невиних грађана – старих, жена и деце.

„Украјинска војска“ Трећег Рајха

Већ у јануару 1942. године народни комесар унутрашњих послова СССР-а Лаврентиј Берија обавештавао је Народни комесаријат за одбрану да се под немачком командом на окупираној територији СССР-а ствара „украјинска војска“.
У документу се наводи да Немци не само да су извршили регистрацију Украјинаца војних обвезника од 16 до 50 година, већ и отварали специјалне логоре и школе за ратне заробљенике украјинске националности, где су их између осталог, обучавали тактици и борби.

Чак су и деца зверски убијана

Нека објављена акта, која посебно помињу зверства украјинских неонациста од 7. јуна 1944. године у селу Косув, сведоче и о посебној суровости бандероваца, која је нарочито долазила до изражаја при масовним убиствима.
„Лекарским прегледом утврђено је да се међу откривеним лешевима налазе жене, деца и старци. Преглед је показао да су грађани убијени без употребе ватреног оружја, након мучења, односно ударањем тешким предметима, услед чега су настали преломи лобања, удова, ударци у грудни кош и друго“, наводи се у документу.
Према документу, пронађено је и пет јама у близини села Могилници са лешевима зверски мучених грађана и заробљених војника Црвене армије.

Обмане украјинских власти

Не треба мислити да су бандеровске банде водиле такозвани „ослободилачки“ рат и против Немаца и против Црвене армије, у шта украјинске власти покушавају да убеде своје грађане последњих деценија, напомиње Министарство.
Објављена преписка начелника украјинског штаба партизанског покрета „О активним деловањима бандероваца на Волињу у контакту са Немцима против Црвене армије и совјетских партизана“ од 10. маја 1944. не говори само о блиској војно-политичкој сарадњи фашистичких окупатора и бандероваца-колаборациониста, већ и о „селективности“ колаборациониста при вршењу злочина. Поред доказа да су Немци снабдевали јединице Украјинске устаничке војске и бандеровских група храном и немачким оружјем, у документу се наводи да украјински екстремисти не треба да се боре „против Мађара, Словака, Литванаца и других Хитлерових савезничких снага“.

Посебна агресија према Русима

Представљени су и различити политички извештаји регионалних војних комесаријата за 1944. и 1945. годину који описују злочине бандероваца над цивилима у Тернопољској, Черновицкој, Станиславској и Ровенској области Совјетске Украјине, као и њиховом терору над локалним становништвом. Ти документи садрже извештаје о убиствима читавих породица.
Украјински екстремисти су испољавали посебну агресију према Русима, о чему сведоче следећи редови извештаја: „У селу Куринов у истоименој области разбојници су обесили свештениковог сина само зато што је Рус“.
Екстремисти су организовали и провокације. Према политичком извештају Главне политичке управе Црвене армије од 10. августа 1944. године, украјински националисти су организовали провокације, тако што су убијали цивиле украјинске националности, а циљ је била дискредитација Црвене армије.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
РУСИЈА
Кремљ: Украјински неонацисти биће кажњени за ратне злочине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала