КУЛТУРА

„Године врана“ и „Чудо у Шаргану“ у такмичарском програму 67. Стеријиног позорја

У такмичарском програму 67. издања Стеријиног позорја, које се одржава од 26. маја до 3. јуна, наћи ће се девет представа међу којима су „Године врана“, „Чудо у Шаргану“ и „Протекција“, док ће публика у нетакмичарском делу фестивала под називом „Кругови“ моћи да погледа представе из региона.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Говорећи о репертоару позоришта у Србији и региону, Миливоје Млађеновић, селектор 67. Стеријиног позорја је истакао да се тескоба, која доминира нашим животима, преселила на позоришну сцену.
„То је тај наш уски живот, уска паланка и чаршија у којој живимо, која се на нас обрушава и која нам не да да дишемо пуним плућима. То је основно осећање које се са позорнице преноси на публуку, са публике на свет у коме живимо. При том најмање мислим на политику, већ на њене последице“, каже Млађеновић за Танјуг.
Према његовом мишљењу, позоришта се доминантно баве новим драмским делима и то често приступају делима драмских писаца, имају поверења у младе редитеље и сараднике.
„Не радује нас то што наших великих драмских писаца, живих и здравих, нема или бар не у очекиваном броју. Добро је да се враћамо и заборављеним вредностима неких драмских дела као што је Настасијевић, наш савременик Велимир Лукић. То су све неке добре тековине нашег позоришног живота“, наводи Млађеновић.
КУЛТУРА
Само кроз страдање човек потврђује да је човек: „Чудо у Шаргану“ на сцени ЈДП-а
У такмичарској селекцији 67. Стеријиног позорја наћи ће се представе „Избирачица“ Косте Трифковића у режији Иве Милошевић Народног позоришта из Суботице, „Протекција“ Бранислава Нушића у режији Кокана Младеновића Народног позоришта из Сарајева, „Код вечите славине“ Момчила Настасијевића у режији Соње Петровић Српског народног позоришта, „Чудо у Шаргану“ Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића Југословенског драмског позоришта.
КУЛТУРА
Калина Ковачевић: Живимо у времену у коме не постоје срамота, стид и одговорност (видео)
У селекцији су и „Године врана“ Синише Ковачевића Народног позоришта Београд, „Ролеркостер“ Јелене Кајго у режији Милице Краљ Атељеа 212, „Последње девојчице“ Маје Пелевић у режији Кокана Младеновића Позоришта „Деже Костолањи“ из Суботице, „Флеке“ Тијане Грумић у режији Југа Ђорђевића Краљевачког позоришта и „Блудни дани куратог Џонија“ Филипа Грујића у режији Јоване Томић Новосадског позоришта.
У нетакмичарској међународној селекцији „Кругови“ три су представе, две из Загреба и једна из Скопља.
Представа у част награђених биће „Хркачи“ чији текст и режију потписује Никола Пејаковић, а изводи ансамбл Народног Позоришта Републике Српске из Бањалуке.
Коментар