РЕГИОН

Додик поднeо кривичну пријаву против Турковићеве и Алкалаја

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поднeо је кривичну пријаву против министра иностраних послова у Савету министара Бисере Турковић и амбасадора БиХ у УН Свена Алкалаја, јавила је Срна.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Додик је кривичну пријаву поднео због постојања основа сумње да су Турковићева и Алкалај злоупотребили службени положај и овлашћења у намери да другом нанесу штету и теже повреде права другог тако што су поступали противно Уставу који предвиђа да је Председништво БиХ надлежно за вођење спољне политике.
Према сазнањима Срне, у кривичној пријави је наведено да је Турковићева у четвртак самоиницијативно, неовлашћено и без одлуке Председништва БиХ дала налог Алкалају да на седници Генералне скупштине УН подржи иницијативу за суспензију Руске Федерације из Савета за људска права УН.
Како је образложено, злоупотребом положаја и овлашћења нанета је штета и другом, у овом случају Републици Српској јер је услед незаконитог деловања Турковићеве и Алкалаја Република Српска спречена да у конкретном случају учествује путем свог представника који се бира са територије Српске у расправљању и одлучивању о овом важном и конкретном питању спољне политике.
Оваквим поступком су, наводи се даље, нанели штету и тиме повредили права чланова Председништва БиХ, као и право српског члана Председништва да остварује своја права из надлежности како је то прописано чланом В 3 а Устава БиХ чиме су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја или овлашћења из Члана 220 Кривичног закона БиХ, пренео је портал РТРС.
РУСИЈА
Генерална скупштина УН суспендовала Русију из Савета за људска права
РЕГИОН
Пет тачака штетних по интересе Српске: Додик тражи посебну седницу Скупштине РС
Коментар