НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

На Марсу снимљен „отисак људског прста“ /фото/

Кратер на Марсу, налик отиску људског прста, снимљен је орбитером НАСА, а фотографија је објављена на Инстаграм налогу те организације.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Кратер који наликује на отисак људског прста познат је као „Ери 0“, широк је око пола километра и налази се унутар већег кратера Ери, широког око 43 километра.
Нова фотографија настала је у септембру прошле године, а орбитер је снимио камером високе резолуције.
Астрономи су већи Ери кратер још 1884. године одабрали као тачку кроз коју пролази нулти Марсов меридијан, у ком се састају источна и западна страна црвене планете.
Добио је назив по британском астроному Џорџу Ерију, који је направио телескоп у Гриничкој лабораторији, а њиме је кратер први пут уочен.
Ери кратер је изабран за нулти јер га је у 19. веку било могуће видети тадашњим телескопима, али са развојем технологије, научници су одредили да Ери 0 заправо постане нулти меридијан.
Узвисине у кратеру, које му дају изглед отиска људског прста, настале су формирањем пешчаних дина прекривених танким слојем прашине, каже Абигејл Фримен из НАСА, преноси Лајвсајенс.
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
На Марсу примећени трагови „ђавоље прашине“ /фото/
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Необична површина са круговима: Чудан кратер снимљен на Марсу /фото/
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Када је нестала текућа вода на Марсу: Ново откриће изненадило научнике
Коментар