- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Када је нестала текућа вода на Марсу: Ново откриће изненадило научнике

CC0 / Pixabay/Aynur_zakirov / Марс
Марс - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
Пратите нас
Посматрања која је начинила дугогодишња марсовска мисија НАСА показала су да је текућа вода на Марсу постојала пре две милијарде година, што је велико изненађење за научнике, јер се до сада сматрало да је она нестала много раније.
Научници су мапирали присуство наслага хлоридне соли, које је нанела текућа вода, користећи податке НАСА орбитера који кружи око Црвене планете дуже од 15 година.
Проучавајући на десетина фотографија наслага соли, научници су дошли до сазнања о њиховој старости методом „пребројавања кратера“ - што је млађи неки регион, то у њему има мање кратера, уз друге чиниоце који се узимају у обзир.
Тако су израчунали да је текућа вода на Марсу постојала пре две милијарде година, иако се до сада веровало да је нестала пре три милијарде. Ново откриће, објављено у часопису Америчког удружења геофизичара, могло би да има велики утицај на проучавање геолошке историје суседне планете, али и на потрагу за могућим остацима живота.
„Вредност Марсовог орбитера је у томе што добијамо све детаљнију слику о тој планети. Што већи део планете мапирамо нашим инструментима, боље разумемо њену историју“, рекла је Лесли Тампари из НАСА.
Захваљујући подацима орбитера и његове широкоугаоне камере, направљене су и висинске мапе Марса, као и детаљне мапе на основу снимака високе резолуције, на којима могу да се уоче кратери величине НАСА марсовског ровера.
Наслаге сланих минерала прва је уочила летелица „Марс Одисеј“ пре 14 година, али су захваљујући орбитеровим инструментима високе резолуције оне боље проучене, наводи Лајвсајенс.
Марс, површина - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Значајно откриће на Црвеној планети: Лоциране оазе пуне воде /видео/
НАСА ровер на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта је блокирало ровер на Марсу: Сензори забележили неуобичајена мерења
Насин ровер - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Црвена планета из потпуно нове перспективе: Објављени детаљни снимци са Марса /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала