- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Необична површина са круговима: Чудан кратер снимљен на Марсу /фото/

CC0 / Unsplash/Planet Volumes / Планета Марс
Планета Марс - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Марсов орбитер „Егзомарс“ снимио је чудан кратер у делу Црвене планете познатом као Асидалијска равница.
Овај орбитер, лансиран у заједничкој мисији Европске свемирске агенције (ЕСА) и руског Роскосмоса, истражује Марс кружећи око њега и прикупљајући податке о његовој реткој атмосфери. Међутим, поред тога, „Егзомарс“ својим напредним системом снима и фотографије у боји на којима се детаљно види површина планете.

Кратер-пањ, пун залеђене воде

На фотографији која је начињена у јуну прошле године, а сада је објављена, види се необична површина на Марсу, у северном делу Асидалијске равнице. Реч је о површини који изгледа као огроман пањ, промера неколико километара, са концентричним круговима који подсећају на годове. Међутим, не ради се о неком ванземаљском пању, већ о кратеру који је богат ледом, пише „Лајвсајенс“.
CC BY-SA 3.0 IGO / ESA/Roscosmos/CaSSIS / Кратер налик на пањ са годовима снимљен на Марсу
Кратер налик на пањ са годовима снимљен на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Кратер налик на пањ са годовима снимљен на Марсу
Научници верују да „годови“ у овом кратеру, уместо да показују његову старост, могу да пруже нова сазнања о томе шта се догађало у историји Марса.
Необичан кратер пун је наслага богатих залеђеном водом, које су настале у далекој историји Марса. Научници верују да су те наслаге у кратеру, насталом после удара неког метеорита, формиране под утицајем промена у нагибу планетарне осе. Та промена у нагибу осе на Марсу је била веома драстична, па научници објашњавају да је ранији нагиб осе омогућавао наслагама са залеђеном водом да се формирају на нижим висинама него што је случај сада, наводе из ЕСА.
Како објашњавају, „кругови“ и пукотине у кратеру највероватније су настали баш под утицајем промена у окружењу током времена. Научници верују да су „кругови“ и пукотине последица сезонских промена температура, што је довело до ширења и скупљања материјала у кратеру, у зависности од тога да ли су температуре високе или ниске.

Орбитер мапира површину Марса у потрази за водом

Иначе, занимљиво је да је Асидалијска равница део Марса који се појављује и у популарном филму „Марсовац“ снимљеном по истоименом роману Ендија Вира, јер на њу слеће људска посада.
Из ЕСА наводе да је разумевање историје воде на овој планети и да ли је она некада омогућавала живот на Марсу, суштина „Егзомарс“ мисије. Такође, „Егзомарс“ обезбеђује податке о гасовима у атмосфери Марса, али и мапира површину планете у потрази за локацијама богатим водом.
Овај орбитер ће обезбедити и везу за пренос података за другу мисију, „Егзомарс 2“, коју ће чинити ровер „Розалинда Френклин“ и платформа „Казачок“ који треба да стигну на Црвену планету следеће године. Циљ ове мисије је истраживање површине која је некада била океан и потрага за знацима живота испод површине Марса.
Марс - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Када је нестала текућа вода на Марсу: Ново откриће изненадило научнике
НАСА ровер на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта је блокирало ровер на Марсу: Сензори забележили неуобичајена мерења
Насин ровер - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Црвена планета из потпуно нове перспективе: Објављени детаљни снимци са Марса /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала