СРБИЈА

Медији: Војска Србије купила америчка оклопна возила за војну полицију

Војска Србије (ВС) набавила је из Сједињених Америчких Држава оклопна возила „беркет“ (BearCat) за потребе војне полиције, што ће бити први пут у модерној историји да војна полиција користи такав тип возила америчке производње.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, првих пет оклопних возила „беркет“ представљено је у суботу на приказу способности ВС на аеродрому Батајница, одржаном под називом „Штит 22“.
Приказ способности Војске Србије на батајничком аеродрому
Портал наводи да није позната цена тог посла, као ни да ли је реч о донацији или о набавци на тржишту.
У ВС постоји неколико јединица Војне полиције ранга батаљона у Копненој војсци и Гарди, а једино оклопно возило које се користи у тим јединицама је БОВ М-86, наслеђен још из времена Југословенске народне армије.
За потребе Војне полиције пре две године набављена је и већа количина (56 комада) неоклопљених теренских возила из Русије УАЗ Патриот.
Возило „беркет“ производи америчка фирма „Ленко армор“, специјализована за израду лаких оклопних возила за специјалне јединице војске и полиције, преносе Новости.
У Батајници је приказана полицијска верзија оклопњака „беркет Г3“, са решеткастима додацима на шофершајбни и бочним вратима.
„Возило може да превезе 10 до 12 потпуно опремљених војника и намењено је пре свега за мисије у руралним срединама и тешко проходном земљишту. Под је раван, тако да се може користити и за превоз рањеника или габаритног терета“, наводи се у тексту и додаје да је оклопна заштита таква да може да сачува од дејства снајперске пушке или противпанцирног зрна калибра 7,62 милиметара.
Најчешћи корисници возила у Америци су специјалне полицијске јединице СWАТ у више градова и савезних држава. Користе га и ФБИ, Служба домовинске безбедности и канцеларије службе Амерички шерифи која се бави транспортом опасних затвореника и терета.
У Војсци САД корисници су јединице које су задужене за обезбеђење аеродрома, најважнијих стратешких објеката, конвоја и за мисије брзог реаговања.
СРБИЈА
Вучић: Србија јача авијацију
СРБИЈА
Приказ оружане моћи српске војске: Шта ће бити изложено на војном аеродрому у Батајници /фото/
Коментар