Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Медији: Војска Србије купила америчка оклопна возила за војну полицију

© Sputnik / Лола ЂорђевићПриказ способности Војске Србије на батајничком аеродрому
Приказ способности Војске Србије на батајничком аеродрому - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
Пратите нас
Војска Србије (ВС) набавила је из Сједињених Америчких Држава оклопна возила „беркет“ (BearCat) за потребе војне полиције, што ће бити први пут у модерној историји да војна полиција користи такав тип возила америчке производње.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, првих пет оклопних возила „беркет“ представљено је у суботу на приказу способности ВС на аеродрому Батајница, одржаном под називом „Штит 22“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПриказ способности Војске Србије на батајничком аеродрому
Приказ способности Војске Србије на батајничком аеродрому - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
Приказ способности Војске Србије на батајничком аеродрому
Портал наводи да није позната цена тог посла, као ни да ли је реч о донацији или о набавци на тржишту.
У ВС постоји неколико јединица Војне полиције ранга батаљона у Копненој војсци и Гарди, а једино оклопно возило које се користи у тим јединицама је БОВ М-86, наслеђен још из времена Југословенске народне армије.
За потребе Војне полиције пре две године набављена је и већа количина (56 комада) неоклопљених теренских возила из Русије УАЗ Патриот.
Возило „беркет“ производи америчка фирма „Ленко армор“, специјализована за израду лаких оклопних возила за специјалне јединице војске и полиције, преносе Новости.
У Батајници је приказана полицијска верзија оклопњака „беркет Г3“, са решеткастима додацима на шофершајбни и бочним вратима.
„Возило може да превезе 10 до 12 потпуно опремљених војника и намењено је пре свега за мисије у руралним срединама и тешко проходном земљишту. Под је раван, тако да се може користити и за превоз рањеника или габаритног терета“, наводи се у тексту и додаје да је оклопна заштита таква да може да сачува од дејства снајперске пушке или противпанцирног зрна калибра 7,62 милиметара.
Најчешћи корисници возила у Америци су специјалне полицијске јединице СWАТ у више градова и савезних држава. Користе га и ФБИ, Служба домовинске безбедности и канцеларије службе Амерички шерифи која се бави транспортом опасних затвореника и терета.
У Војсци САД корисници су јединице које су задужене за обезбеђење аеродрома, најважнијих стратешких објеката, конвоја и за мисије брзог реаговања.
Александар Вучић у обиласку јединица Војске Србије на аеродрому Батајница - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
СРБИЈА
Вучић: Србија јача авијацију
Хеликоптери Војске Србије Ми-35, познатији као ђавоље кочије или летеће тврђаве - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
СРБИЈА
Приказ оружане моћи српске војске: Шта ће бити изложено на војном аеродрому у Батајници /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала