РУСИЈА

ЛНР покренуо кривични поступак против украјинских снага због забрањених метода ратовања

Министарство државне безбедности Луганске Народне Републике покренуло је кривични поступак против припадника Оружаних снага Украјине, који се терете за коришћење забрањених средстава и метода ратовања.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према подацима истраге, 11. новембра 2020. године, неидентификовани украјински војници бацили су из летелице „Лелека С-100“ на подручју села Степно у Славјаносербској области ЛНР (у том периоду – територија у непосредној близини линије разграничења) летке који подсећају на новац који се користи у промету на територији ЛНР.

„Током истраге, утврђено је да су леци били вештачки инфицирани изузетно опасним сојевима високе вируленције, у концентрацији која може да доведе до инфицирања и развоја туберколозног процеса било које локализације“, истиче се у саопштењу.

Оптуженима у поступку прети и до 20 година затвора.
Током истражних активности, утврђено је да је у извршењу овог преступа учествовало шесторо неидентификованих војника, а њихов идентитет се утврђује.
Дистрибуција заражених летака индиректно је потврђена и преко отворених интернет извора. Конкретно, на проукрајинским Телеграм каналима објављене су слике шест мушкараца (делимично у војној теренској униформи Оружаних снага Украјине) са респираторном заштитом на лицу, који су стајали на пољу поред беспилотне летелице на којој су се налазили поменути леци (аналогни заплењенима у току увиђаја места догађаја од стране истражно-оперативне групе), као и непосредан момента полетања. У опису је стајало да су фотографије настале поред Славјаносербска.
Раније је о овом случају на свом брифингу говорио и начелник руске војске за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Игор Кирилов.
Подсетимо, Министарство одбране Русије раније је открило да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, између осталог, узрочницима куге и антракса. На територији Украјине формирана је мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона.
РУСИЈА
Русија потврдила: Украјинске биолабораторије укључене у систем Пентагона
РУСИЈА
Испливали нови шокантни подаци: Чиме су се све бавиле америчке биолабораторије у Украјини
СВЕТ
Монструозне истине: Пројекат Пентагона, Сороша и Бајдена – ново светло на сукоб у Украјини
РУСИЈА
Руски војни микробиолог: Америка је у Украјини припремала методе биолошког рата
Коментар