ДРУШТВО

Које намирнице и пића уништавају зубе

Поједине врсте хране и пића могу да утичу на здравље зуба. Накупљање бактерија (плака) може да оштети глеђ и проузрокује појаву каријеса.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Стога би следеће намирнице и пића требало избегавати да би се проблем спречио.

Газирана пића

Ова пића садрже велике количине шећера који није најбољи савезник здравља. Поред тога, ови напици садрже и лимунску и фосфорну киселину које могу прилично да оштете зубну глеђ.

Алкохол

Испијањем алкохолних пића наша уста се суше, а пљувачка се много мање лучи. Ово је изузетно лоше по зубе — пљувачка чува зубе јер спира остатке хране. Било би добро да после сваког гутљаја алкохола узмете и мало воде.

Хлеб и чипс

У процесу жвакања ове хране, оне се претварају у смесу која се лепи за површину зуба, али и у њиховом међупростору. Потребно је да након јела ових намирница детаљно опрати зубе и концем уклонити остатке, како не би дошло до појаве каријеса.

Сладоледи, бомбоне, коктели

Различите врсте слаткиша и слаткаста пића нису баш сјајан избор — када их унесемо у организам, ослобађа се киселина која није добар савезник у очувању зубне глеђи.

Тврда храна

Код конзумације тврде хране, није само реч о каријесу већ у чињеници да она врло лако механички може оштетити зубе. У ту храну спадају: крекери, карамела, двопек, тврдо воће (јабуке или крушке), ушећерени слаткиши, тврде бомбоне, пренео је портал „Магазин новости“.
ДРУШТВО
Научници открили како чај од камилице делује на тело
ДРУШТВО
Истраживања открила које поврће снижава ниво холестерола у крви
ДРУШТВО
Сок од кромпира: Чувар здравља и лепоте тела
Коментар