https://sputnikportal.rs/20220527/istrazivanja-otkrila-koje-povrce-snizava-nivo-holesterola-u-krvi-1137746747.html
Истраживања открила које поврће снижава ниво холестерола у крви
Истраживања открила које поврће снижава ниво холестерола у крви
Sputnik Србија
Откривено које поврће снижава ниво холестерола у крви
2022-05-27T11:55+0200
2022-05-27T11:55+0200
2022-05-27T11:55+0200
друштво
друштво
магазин
шаргарепа
холестерол
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/03/10/1135481251_0:0:3445:1938_1920x0_80_0_0_06eb19b3c5e6fc91a2e58d2061300b6d.jpg
„Шаргарепа садржи растворљива влакна, која помажу у смањењу нивоа холестерола. Такође садржи бета каротен, односно антиоксиданс витамина А, који штити од многих хроничних болести, међу којима су и, како је већ наведено, болести срца“, казала је нутрициониста Лиза Јанг за магазин „Ит дис, нот дет“.Додала је да је добра идеја додати шаргарепу у салату или је чак испржити и јести са маслиновим уљем и белим луком. Чипс од кромпира је једна од најчешћих грицкалица.Међутим, људи често заборављају да је нездрав. Стручњаци због тога саветују да уместо купљеног чипса, сами направите здравију и укуснију варијанту од шаргарепе.Истраживање објављено у магазину „Нутриентс“ је такође доказало да растворљива влакна, која се налазе у шаргарепи, снижавају холестерол. У истраживању објављеном у „Лансету“ наведено је да би требало конзумирати најмање 25 грама влакана сваког дана.Наравно, већина људи најпре повеже конзумирање шаргарепе с добрим деловањем на здравље очију. Између осталог садржи лутеин, који може помоћи у смањењу ризика од макуларне дегенерације. Међутим, очигледно је да то није њена једина предност, преноси „Кликс“.
https://sputnikportal.rs/20220124/kako-je-cuvena-supa-mnogima-nepoznatog-pedijatra-spasila-zivote-hiljade-dece-1133615048.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/03/10/1135481251_184:0:2915:2048_1920x0_80_0_0_b70718c7199d0a2738cee65eda360f22.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
шаргарепа, холестерол, šargarepa, holesterol
шаргарепа, холестерол, šargarepa, holesterol
Истраживања открила које поврће снижава ниво холестерола у крви
Осим што је конзумирање шаргарепе нарочито корисно за здравље срца, исто тако се препоручује оним људима који желе смањити холестерол у крви.
„Шаргарепа садржи растворљива влакна, која помажу у смањењу нивоа холестерола. Такође садржи бета каротен, односно антиоксиданс витамина А, који штити од многих хроничних болести, међу којима су и, како је већ наведено, болести срца“, казала је нутрициониста Лиза Јанг за магазин „
Ит дис, нот дет“.
Додала је да је добра идеја додати шаргарепу у салату или је чак испржити и јести са маслиновим уљем и белим луком. Чипс од кромпира је једна од најчешћих грицкалица.
Међутим, људи често заборављају да је нездрав. Стручњаци због тога саветују да уместо купљеног чипса, сами направите здравију и укуснију варијанту од шаргарепе.
Истраживање објављено у магазину „
Нутриентс“ је такође доказало да растворљива влакна, која се налазе у шаргарепи, снижавају холестерол. У истраживању објављеном у „
Лансету“ наведено је да би требало конзумирати најмање 25 грама влакана сваког дана.
Наравно, већина људи најпре повеже конзумирање шаргарепе с добрим деловањем на здравље очију. Између осталог садржи лутеин, који може помоћи у смањењу ризика од макуларне дегенерације. Међутим, очигледно је да то није њена једина предност,
преноси „Кликс“.