- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Истраживања открила које поврће снижава ниво холестерола у крви

© Sputnik / Лола ЂорђевићПијачне тезге са поврћем
Пијачне тезге са поврћем - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
Пратите нас
Осим што је конзумирање шаргарепе нарочито корисно за здравље срца, исто тако се препоручује оним људима који желе смањити холестерол у крви.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Шаргарепа садржи растворљива влакна, која помажу у смањењу нивоа холестерола. Такође садржи бета каротен, односно антиоксиданс витамина А, који штити од многих хроничних болести, међу којима су и, како је већ наведено, болести срца“, казала је нутрициониста Лиза Јанг за магазин „Ит дис, нот дет“.
Додала је да је добра идеја додати шаргарепу у салату или је чак испржити и јести са маслиновим уљем и белим луком. Чипс од кромпира је једна од најчешћих грицкалица.
Међутим, људи често заборављају да је нездрав. Стручњаци због тога саветују да уместо купљеног чипса, сами направите здравију и укуснију варијанту од шаргарепе.
Истраживање објављено у магазину „Нутриентс“ је такође доказало да растворљива влакна, која се налазе у шаргарепи, снижавају холестерол. У истраживању објављеном у „Лансету“ наведено је да би требало конзумирати најмање 25 грама влакана сваког дана.
Наравно, већина људи најпре повеже конзумирање шаргарепе с добрим деловањем на здравље очију. Између осталог садржи лутеин, који може помоћи у смањењу ризика од макуларне дегенерације. Међутим, очигледно је да то није њена једина предност, преноси „Кликс“.
Рендана шаргарепа - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
ДРУШТВО
Како је чувена супа многима непознатог педијатра спасила животе хиљаде деце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала