СВЕТ

Бугарска опозиција тражи оставку вицепремијерке због односа према украјинским избеглицама

Посланици бивше владајуће партије ГЕРБ затражили су оставку потпредседнице бугарске Владе Калине Константинове, која је одговорна за пресељење украјинских избеглица и комуникацију са њима.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Последњих неколико дана у Бугарској је у току процес пресељења украјинских избеглица с мора у регионе на копну. Током протеклих месеци већи део Украјинаца је живео у хотелима на мору, али су се због туристичке сезоне променили услови програма. Сада ће морати да се преселе у државна одмаралишта у другим регионима земље, али би требало пре тога да се распореде у привремене смештаје.
Многи држављани Украјине су незадовољни условима привременог боравка, а то се посебно односи на центар за мигранте у Елхову, где породице усељавају у вагоне с минималним комфором.
На групама на Фејсбуку део избеглица се жали на лошу организацију пресељавања, закаснеле објаве и одсуство јасне комуникације с бугарским властима.
Последње саопштење Калине Константинове, у којем је објавила да ће у почетку све избеглице морати да остану у привременим центрима, изазвало је подељене реакције бугарске јавности. Једни су одлуку оценили као праведну, док други сматрају да је њен тон неприхватљив.
Према речима посланика ГЕРБ-а Христа Гаџева, Константинова је захваљујући свом обраћању само изазвала панику међу Украјинцима и окренула их против Бугара. Он је критиковао и одлуку да се избеглице преселе у државна одмаралишта, јер се многа од њих налазе у планинским подручјима, далеко од градске средине у којој могу да нађу себи посао.
Вицепремијерка је изјавила да су Државна агенција за избегличка питања, Министарство унутрашњих послова Бугарске, Црвени крст Бугарске и разни медијатори уложили све напоре да помогну украјинским држављанима у избору одговарајућег смештаја. Она је навела да су власти покушале да избегну размештање украјинских грађана у привремене центре, али да то није било изводљиво, те да је таква пракса у целој Европи.
Сада је у привременим центрима око пет стотина људи, више од три хиљаде већ је отишло у државна одмаралишта, а 12.000 људи је у хотелима који желе да учествују у новом хуманитарном програму.
Погранична полиција је јуче саопштила да Украјинци масовно напуштају Бугарску: на границу с Румунијом од 16. до 22. маја је допутовало 9.500 украјинских грађана, а отишло 13.000. Последњих дана дошло је 8.000, а отишло 18.000.
РЕГИОН
Бугарска: Украјинске избеглице напуштају прихватне центре и враћају се на море
Коментар