- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарска опозиција тражи оставку вицепремијерке због односа према украјинским избеглицама

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаИзбеглице из Маријупоља
Избеглице из Маријупоља - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
Пратите нас
Посланици бивше владајуће партије ГЕРБ затражили су оставку потпредседнице бугарске Владе Калине Константинове, која је одговорна за пресељење украјинских избеглица и комуникацију са њима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Последњих неколико дана у Бугарској је у току процес пресељења украјинских избеглица с мора у регионе на копну. Током протеклих месеци већи део Украјинаца је живео у хотелима на мору, али су се због туристичке сезоне променили услови програма. Сада ће морати да се преселе у државна одмаралишта у другим регионима земље, али би требало пре тога да се распореде у привремене смештаје.
Многи држављани Украјине су незадовољни условима привременог боравка, а то се посебно односи на центар за мигранте у Елхову, где породице усељавају у вагоне с минималним комфором.
На групама на Фејсбуку део избеглица се жали на лошу организацију пресељавања, закаснеле објаве и одсуство јасне комуникације с бугарским властима.
Последње саопштење Калине Константинове, у којем је објавила да ће у почетку све избеглице морати да остану у привременим центрима, изазвало је подељене реакције бугарске јавности. Једни су одлуку оценили као праведну, док други сматрају да је њен тон неприхватљив.
Према речима посланика ГЕРБ-а Христа Гаџева, Константинова је захваљујући свом обраћању само изазвала панику међу Украјинцима и окренула их против Бугара. Он је критиковао и одлуку да се избеглице преселе у државна одмаралишта, јер се многа од њих налазе у планинским подручјима, далеко од градске средине у којој могу да нађу себи посао.
Вицепремијерка је изјавила да су Државна агенција за избегличка питања, Министарство унутрашњих послова Бугарске, Црвени крст Бугарске и разни медијатори уложили све напоре да помогну украјинским држављанима у избору одговарајућег смештаја. Она је навела да су власти покушале да избегну размештање украјинских грађана у привремене центре, али да то није било изводљиво, те да је таква пракса у целој Европи.
Сада је у привременим центрима око пет стотина људи, више од три хиљаде већ је отишло у државна одмаралишта, а 12.000 људи је у хотелима који желе да учествују у новом хуманитарном програму.
Погранична полиција је јуче саопштила да Украјинци масовно напуштају Бугарску: на границу с Румунијом од 16. до 22. маја је допутовало 9.500 украјинских грађана, а отишло 13.000. Последњих дана дошло је 8.000, а отишло 18.000.
Избеглица из Маријупоља - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
РЕГИОН
Бугарска: Украјинске избеглице напуштају прихватне центре и враћају се на море
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала