Нутрициониста Тоби Амидор је за магазин „Eat This, Not That“ објаснио да жуманце садржи лутеин, који је повезан с очувањем здравља очију. Конкретно, има способност превенције макуларне дегенерације, односно губитка вида који се јавља приликом процеса старења.
„Жуманце садржи готово половину протеина у јајету. Они помажу у изградњи мишићне масе и зато никада не би требало бацати жуманце“, саветује нутрициониста.
Жуманце садржи и омега-3 масне киселине, које смањују ризик од умирања од болести срца.
„У жуманцу се налази и витамин Д, који апсорбује калцијум и тако јача крхке кости“, навео је Амидор.
Он је додао да је и за децу и за одрасле важно да једу жуманце како би смањили ризик од болести костију, у које спадају рахитис (код деце) и остеопороза (код одраслих).
„У смерницама о исхрани Американаца 2020-2025. наведено је да та популација недовољно уноси витамин Д“, напоменуо је он, пренео је портал „Кликс“.