https://sputnikportal.rs/20220627/koji-su-pozitivni-efekti-konzumiranja-zumanca-1139123024.html
Који су позитивни ефекти конзумирања жуманца
Који су позитивни ефекти конзумирања жуманца
Sputnik Србија
Конзумирањем јаја у организам се уносе протеини потребни за опоравак мишића, а жуманце има и неколико додатних предности. 27.06.2022, Sputnik Србија
2022-06-27T11:41+0200
2022-06-27T11:41+0200
2022-06-27T11:41+0200
друштво
друштво
стил живота
магазин
здравље
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/06/1a/1139122876_0:111:1920:1191_1920x0_80_0_0_24ec722f135c46c74ee27deb310c9ab9.jpg
Нутрициониста Тоби Амидор је за магазин „Eat This, Not That“ објаснио да жуманце садржи лутеин, који је повезан с очувањем здравља очију. Конкретно, има способност превенције макуларне дегенерације, односно губитка вида који се јавља приликом процеса старења.Жуманце садржи и омега-3 масне киселине, које смањују ризик од умирања од болести срца.„У жуманцу се налази и витамин Д, који апсорбује калцијум и тако јача крхке кости“, навео је Амидор.Он је додао да је и за децу и за одрасле важно да једу жуманце како би смањили ризик од болести костију, у које спадају рахитис (код деце) и остеопороза (код одраслих).„У смерницама о исхрани Американаца 2020-2025. наведено је да та популација недовољно уноси витамин Д“, напоменуо је он, пренео је портал „Кликс“.
https://sputnikportal.rs/20220625/zasto-je-krastavac-cudesna-namirnica-1139093078.html
https://sputnikportal.rs/20220621/cajevi-koji-smanjuju-zelju-za-slatkisima-koje-biljke-neutralisu-zudnju-za-secerom-1138697392.html
https://sputnikportal.rs/20220619/deset-namirnica-koje-nikada-ne-treba-da-zamrzavate-1138776403.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/06/1a/1139122876_92:0:1828:1302_1920x0_80_0_0_4b9b33074da6b476354fe6906c683331.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, магазин, здравље
друштво, стил живота, магазин, здравље
Који су позитивни ефекти конзумирања жуманца
Конзумирањем јаја у организам се уносе протеини потребни за опоравак мишића, а жуманце има и неколико додатних предности.
Нутрициониста Тоби Амидор је за магазин „
Eat This, Not That“
објаснио да
жуманце садржи лутеин, који је повезан с очувањем здравља очију. Конкретно, има способност превенције макуларне дегенерације, односно губитка вида који се јавља приликом процеса старења.
„Жуманце садржи готово половину протеина у јајету. Они помажу у изградњи мишићне масе и зато никада не би требало бацати жуманце“, саветује нутрициониста.
Жуманце садржи и омега-3 масне киселине, које смањују ризик од умирања од болести срца.
„У жуманцу се налази и витамин Д, који апсорбује калцијум и тако јача крхке кости“, навео је Амидор.
Он је додао да је и за децу и за одрасле важно да једу жуманце како би смањили ризик од болести костију, у које спадају рахитис (код деце) и остеопороза (код одраслих).
„У смерницама о исхрани Американаца 2020-2025. наведено је да та популација недовољно уноси витамин Д“, напоменуо је он,
пренео је портал „Кликс“.