ДРУШТВО

Кад скочи температура: Коју храну треба избегавати током лета

Екстремне летње температуре могу да исцрпе организам тако да је јако важно које се намирнице конзумирају током дана.
Sputnik
Високе температуре не пријају људском телу и уједно су савршено место за размножавање микроорганизама што доводи и до честог кварења хране. Постоји и неколико намирница које брзо изазивају ситост, али и оних које су богате калоријама и не помажу у смањењу телесне температуре, већ је подижу.
Ове намирнице сада треба избегавати:

1. Месо

Шницле
Месо је извор масти и протеина, али оптерећује тело током летњих месеци. Месо је тешко сварљиво и током варења се ослобађа већа количина топлоте што се одражава и на укупну телесну температуру. Такође, уље и зачини који се користе за припрему меса чине да се током лета осећате тешко и надуто.

2. Зачињена храна

Додавање зачина храни обогаћује укус и мирис, али није добар избор у летњој исхрани. Зачини попут љуте паприке, белог лука, ђумбира, семена сенфа, црног бибера, кима и цимета загревају тело и убрзавају метаболизам. Претерано зачињена храна током лета може да изазове врућине и ерупције на кожи.
Зачињено јело — илустрација

3. Плодови мора

Плодови мора
Морски плодови се брзо кваре ако нису правилно упаковани и ускладиштени, тако да њихово конзумирање може да доведе до тровања и тешких желудачних тегоба.

4. Пржена храна

Бургер и помфрит
Пржена храна попут меса, помфрита и рибе садржи пуно уља па се тешко вари и изазива осећај успорености и тежине. Штавише, прекомерно знојење током лета заједно са масном храном изазива појаву акни и бубуљица.

5. Сладоледи са млеком

Сладолед
Иако би требало да буду освежење, сладоледи са млеком не спадају међу најбољу летњу храну јер повећавају телесну топлоту током варења. Такође, они се и лакше кваре.

6. Чај и кафа

Чај са лимуном, медом и ђумбиром
Топли напици попут чаја и кафе повећавају топлоту у телу. Они су и диуретици па могу да изазову и дехидратацију. Кофеин загрева тело, што доводи до повећане учесталости здравствених проблема повезаних са топлотом.
Коментар