РУСИЈА

Рогозин открива зашто Руска орбитална станица мења положај

Руску орбиталну службену станицу (РОСС) ће сместити на исту орбиту на којој се налази нуклеарни тегљач „Зевс“ који ће слати свемирске бродове према Месецу и у далеки космос, а све са циљем како би космонаути могли да га опслужују, изјавио је Спутњику генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Ако говоримо о коначној одлуци о нагибу орбите, онда морамо рећи да ће она зависи од следећих фактора. Прво: нагиб орбите станице требало би да буде потпуно исти као нагиб орбите 'Зевса', а нагиб орбите ‘Зевса’ би требало да омогући стварање оптималне путање до Месеца и даље“, рекао је Рогозин.

Он је појаснио да се ово питање разматрало у сарадњи са руководством Ракетно-космичке корпорације „Енергија“ која припрема нацрт пројекта РОСС-а. Могуће је да нова станица неће бити смештена на орбити са нагибом 97-98 степени која је раније била изабрана. Орбита ће бити веома широка, али неће бити поларна, појаснио је Рогозин.

„Станица има улогу да одржава ‘Зевс’, обезбеђује и открива његове панеле, а истовремено и да му испоручује материјал који треба да се пренесе, наравно, у стању када реактор не ради. Тада ова станица добија још једну јединствену намену која је веома важна у погледу космонаутике“, додао је он.

Раније је Рогозин саопштио, да космонаути на броду могу да се премештају између перспективне Руске орбиталне станице и нуклеарног тегљача „Зевс“, како би се контролисала монтажа тегљача. Он је рекао да астронаути неће само надгледати монтажу са брода, већ ће моћи и да излазе у отворени космос ако буде потребно да интервенишу у том процесу.
Ракетно-космичка корпорација „Енергија“ тренутно припрема нацрт пројекта Руске орбиталне службене станице (РОСС). Нацрт пројекта би требало да буде завршен у трећем кварталу 2023. године, након чега ће се радити на конструкторској документацији. Раније је објављено да ће нова станица летети у орбити која се налази на великој географској ширини са нагибом од 96-98 степени, а не 51,6 степени, као што је случај са Међународном космичком станицом (МКС).
Нуклеарни тегљач се у Русији развија од 2010. године. Раније је први заменик генералног директора „Роскосмоса“ Јуриј Урличич говорио о плановима првог лета у орбиту у 2030. години. Саопштено је да ће нуклеарни тегљач бити намењен за летове ка Месецу и планетама Сунчевог система. Назван је „Зевс“, а сами истраживачки и развојни радови се зову „Нуклон“.
Прва руска мисија „Зевс“ према Јупитеру ће трајати 50 месеци од 2030. до 2034. године. „Зевс“ и модул са корисним теретом ће бити послат у орбити са космодрома „Восточни“ на одређеним ракетама носачима. Они ће се спојити, упути ће се ка Месецу и вратити се на земљу. Затим се други модул корисног терета спојити са Зевсом, након тога ће станица летети према Венери, извршити гравитациони маневар и кренути према јупитеровим сателитима. Мисија ће бити у потпуности аутоматска.
РУСИЈА
Рогозин одговорио НАСА: Не ућуткавајте нас, први сте погазили принцип „космос изван политике“ /фото/
Коментар