- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рогозин открива зашто Руска орбитална станица мења положај

© Пресс-служба ГК "Роскосмос" / Уђи у базу фотографијаРуски модул "Наука" на Међународној свемирској станици
Руски модул Наука на Међународној свемирској станици - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Руску орбиталну службену станицу (РОСС) ће сместити на исту орбиту на којој се налази нуклеарни тегљач „Зевс“ који ће слати свемирске бродове према Месецу и у далеки космос, а све са циљем како би космонаути могли да га опслужују, изјавио је Спутњику генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Ако говоримо о коначној одлуци о нагибу орбите, онда морамо рећи да ће она зависи од следећих фактора. Прво: нагиб орбите станице требало би да буде потпуно исти као нагиб орбите 'Зевса', а нагиб орбите ‘Зевса’ би требало да омогући стварање оптималне путање до Месеца и даље“, рекао је Рогозин.

Он је појаснио да се ово питање разматрало у сарадњи са руководством Ракетно-космичке корпорације „Енергија“ која припрема нацрт пројекта РОСС-а. Могуће је да нова станица неће бити смештена на орбити са нагибом 97-98 степени која је раније била изабрана. Орбита ће бити веома широка, али неће бити поларна, појаснио је Рогозин.

„Станица има улогу да одржава ‘Зевс’, обезбеђује и открива његове панеле, а истовремено и да му испоручује материјал који треба да се пренесе, наравно, у стању када реактор не ради. Тада ова станица добија још једну јединствену намену која је веома важна у погледу космонаутике“, додао је он.

Раније је Рогозин саопштио, да космонаути на броду могу да се премештају између перспективне Руске орбиталне станице и нуклеарног тегљача „Зевс“, како би се контролисала монтажа тегљача. Он је рекао да астронаути неће само надгледати монтажу са брода, већ ће моћи и да излазе у отворени космос ако буде потребно да интервенишу у том процесу.
Ракетно-космичка корпорација „Енергија“ тренутно припрема нацрт пројекта Руске орбиталне службене станице (РОСС). Нацрт пројекта би требало да буде завршен у трећем кварталу 2023. године, након чега ће се радити на конструкторској документацији. Раније је објављено да ће нова станица летети у орбити која се налази на великој географској ширини са нагибом од 96-98 степени, а не 51,6 степени, као што је случај са Међународном космичком станицом (МКС).
Нуклеарни тегљач се у Русији развија од 2010. године. Раније је први заменик генералног директора „Роскосмоса“ Јуриј Урличич говорио о плановима првог лета у орбиту у 2030. години. Саопштено је да ће нуклеарни тегљач бити намењен за летове ка Месецу и планетама Сунчевог система. Назван је „Зевс“, а сами истраживачки и развојни радови се зову „Нуклон“.
Прва руска мисија „Зевс“ према Јупитеру ће трајати 50 месеци од 2030. до 2034. године. „Зевс“ и модул са корисним теретом ће бити послат у орбити са космодрома „Восточни“ на одређеним ракетама носачима. Они ће се спојити, упути ће се ка Месецу и вратити се на земљу. Затим се други модул корисног терета спојити са Зевсом, након тога ће станица летети према Венери, извршити гравитациони маневар и кренути према јупитеровим сателитима. Мисија ће бити у потпуности аутоматска.
Генерални директор руске државне корпорације Роскосмос Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
РУСИЈА
Рогозин одговорио НАСА: Не ућуткавајте нас, први сте погазили принцип „космос изван политике“ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала