- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рогозин одговорио НАСА: Не ућуткавајте нас, први сте погазили принцип „космос изван политике“ /фото/

© Sputnik / Alexey Filippov / Уђи у базу фотографијаГенерални директор руске државне корпорације "Роскосмос" Дмитриј Рогозин
Генерални директор руске државне корпорације Роскосмос Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин је као одговор на оптужбе НАСА да Русија користи Међународну свемирску станицу за политичке циљеве изјавио да су Сједињене Америчке Државе прве погазиле принцип „космос изван политике“.
Раније је НАСА саопштила да Русија користи Међународну космичку станицу за политичке циљеве ради подршке специјалне операције Русије у Украјини. Према саопштењу, то се суштински не слаже са главним задатком станице да развија науку и технологију у мирољубиве сврхе.
Рогозин је саветовао америчким партнерима да не „ућуткавају и не прете прстом“.

„Управо су они политизовали нашу сарадњу, увели незаконите санкције против наших компанија и бројних руководилаца (некадашњих и актуелних) наше индустрије, грубо погазили принцип 'космос изван политике', спречивши наш приступ међународном тржишту микроелектронике и комерцијалним поруџбинама, покушавајући да угуше руски свемир, колевку глобалне космонаутике“, написао је он на свом Телеграм каналу.

Русија ће, према његовим речима, на свом делу станице радити све што сматра потребним и корисним. Западним партнерима је саветовао да укину „своје глупе санкције“, уколико желе нормализацију професионалних односа.
Претходно је на сајту „Роскосмоса“ објављена фотографија на којој на МКС руски космонаути позирају са заставом Луганске Народне Републике. Поред тога, „Роскосмос“ и руски космонаути честитали су ЛНР ослобођење.
Фотографија је, према писању „Вашингтон поста“, изазвала огорчење у америчкој космичкој агенцији. Како се наводи, НАСА је оптужила Москву да користи МКС за подршку специјалне операције у Украјини.
Након што је Русија 24. фебруара покренула специјалну војну операцију у Украјини, западне земље увеле су бројне санкције Москви.
Уметнички приказ егзомесеца - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
РУСИЈА
Рогозин позива да се национализује производња свемирске електронике
Директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
РУСИЈА
Рогозин: НАТО даје Кијеву сателитске снимке приватних компанија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала