СПОРТ

Држава је проглашена „неспособном“ – министар полиције први на тапету због хаоса у Паризу

Навијачи Ливерпула неправедно су означени као главни кривци за хаос до кога је дошло уочи недавног финала Лиге шампиона у Паризу и то је био покушај да се скрене пажња са пропуста организатора – закључак је који је Сенат Француске изнео у свом извештају.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Сенат је саслушао навијаче Ливерпула, француску полицију и званичнике Владе као и УЕФА директора организације Мартина Kалена.
У првим данима после финала, на саслушању пред Сенатом, министар полиције Жералд Дарманин тврдио је да је до целе пометње, хаоса и кашњења финала дошло кривицом навијача Ливерпула због чега је полиција користила и сузавац.
Извештај објављен у среду, ипак ситацију процењује другачије:
„Неправдена је жеља да се кривица свали на навијаче Ливерпула јер је министар полиције тиме желео да скрене пажњу са неспособности државе и државних органа да на прави начин контролишу дешавања и акцију неколицине насилних и усклађених преступника“, наведено је у извештају.
Наводи се даље да је до хаоса довео цео низ догађаја у данима и сатима пре почетка утакмице.
Навијачи Ливерпула
„Систем који је постављен као основну грешку има недостатак интелигенције јер иде са претпоставком да неће бити хулигана или делинквената у већем броју, грешка је направљена и у процени транспортних рута и великом недостатку комуникације. Проблем није био само у извршавању плана. Показало се да процена ситуације није била добра и да је недостајала флексибилност у контролисању непредвиђених догађаја“.
Сенат је у извештају нагласио да француске власти морају да науче из ове грешке која је оцењена као „велики колективни промашај“ како би били спремни за организацију Светског купа у рагбију 2023. и Олимпијских игара 2024. године.
Даље, у извештају је УЕФА систем дистрибуције карата за утакмицу оцењен као „неодржив“. Kритикован је и недостатак обучених редара за које је додато да су „веома преоптерећени“. Приде, УЕФА није успела да направи систем који би исправно детектовао фалсификоване карте, закључак је Сената.
Навијачи Ливерпула пред финале Лиге шампиона
Kако се додаје, Фудбалски савез Француске навео је да се појавила 2.471 фалсификована карта – од тога 1.644 у јужном сектору где је требало да буду Ливерпулови навијачи.Одлука да се прва провера карата врши на првом ланцу сигурносних пунктова довела је до потпуног блокирања улаза, закључује се у извештају.
Грешка полиције била је у погрешној процени гостију из Енглеске и у томе што су у свима видели хулигане и спремали су се за обрачун са њима уместо да су у људима који су дошли видели навијаче који желе да уживају и којима је требало да олакшају приступ стадиону – „дочек навијача у добром расположењу и улога доброг домаћина у потпуности су занемарени“, закључак је извештаја.
СПОРТ
Одбио је Звезду и заблистао на старту Суперлиге – Михајло иде у Русију!
СПОРТ
Албанска мобилизација за Подгоричане – хулигани из Тетова долазе у Приштину
Коментар