- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Држава је проглашена „неспособном“ – министар полиције први на тапету због хаоса у Паризу

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаНавијачи
Навијачи - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Навијачи Ливерпула неправедно су означени као главни кривци за хаос до кога је дошло уочи недавног финала Лиге шампиона у Паризу и то је био покушај да се скрене пажња са пропуста организатора – закључак је који је Сенат Француске изнео у свом извештају.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Сенат је саслушао навијаче Ливерпула, француску полицију и званичнике Владе као и УЕФА директора организације Мартина Kалена.
У првим данима после финала, на саслушању пред Сенатом, министар полиције Жералд Дарманин тврдио је да је до целе пометње, хаоса и кашњења финала дошло кривицом навијача Ливерпула због чега је полиција користила и сузавац.
Извештај објављен у среду, ипак ситацију процењује другачије:
„Неправдена је жеља да се кривица свали на навијаче Ливерпула јер је министар полиције тиме желео да скрене пажњу са неспособности државе и државних органа да на прави начин контролишу дешавања и акцију неколицине насилних и усклађених преступника“, наведено је у извештају.
Наводи се даље да је до хаоса довео цео низ догађаја у данима и сатима пре почетка утакмице.
© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаНавијачи Ливерпула
Навијачи Ливерпула - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Навијачи Ливерпула
„Систем који је постављен као основну грешку има недостатак интелигенције јер иде са претпоставком да неће бити хулигана или делинквената у већем броју, грешка је направљена и у процени транспортних рута и великом недостатку комуникације. Проблем није био само у извршавању плана. Показало се да процена ситуације није била добра и да је недостајала флексибилност у контролисању непредвиђених догађаја“.
Сенат је у извештају нагласио да француске власти морају да науче из ове грешке која је оцењена као „велики колективни промашај“ како би били спремни за организацију Светског купа у рагбију 2023. и Олимпијских игара 2024. године.
Даље, у извештају је УЕФА систем дистрибуције карата за утакмицу оцењен као „неодржив“. Kритикован је и недостатак обучених редара за које је додато да су „веома преоптерећени“. Приде, УЕФА није успела да направи систем који би исправно детектовао фалсификоване карте, закључак је Сената.
© AP Photo / Jean-Francois BadiasНавијачи Ливерпула пред финале Лиге шампиона
Навијачи Ливерпула пред финале Лиге шампиона - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Навијачи Ливерпула пред финале Лиге шампиона
Kако се додаје, Фудбалски савез Француске навео је да се појавила 2.471 фалсификована карта – од тога 1.644 у јужном сектору где је требало да буду Ливерпулови навијачи.Одлука да се прва провера карата врши на првом ланцу сигурносних пунктова довела је до потпуног блокирања улаза, закључује се у извештају.
Грешка полиције била је у погрешној процени гостију из Енглеске и у томе што су у свима видели хулигане и спремали су се за обрачун са њима уместо да су у људима који су дошли видели навијаче који желе да уживају и којима је требало да олакшају приступ стадиону – „дочек навијача у добром расположењу и улога доброг домаћина у потпуности су занемарени“, закључак је извештаја.
Михајло Бањац - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
СПОРТ
Одбио је Звезду и заблистао на старту Суперлиге – Михајло иде у Русију!
Албански хулигани - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
СПОРТ
Албанска мобилизација за Подгоричане – хулигани из Тетова долазе у Приштину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала