СРБИЈА

Батут: Два случаја грознице Западног Нила

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ објавио је данас да су потврђена два случаја оболевања од грознице Западног Нила.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Грозница Западног Нила је сезонско обољење, односно обољење које је највише заступљено у периоду највеће активности вектора – комараца. За наше географско подручје карактеристично је да вектори постају активни у пролеће, (март/април), а период њихове интензивне активности је од краја маја до септембра.
Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра месеца. У Републици Србији интензивни надзор над Грозницом Западног Нила међу људима спроводи се у сезони трансмисије вируса од јуна до прве половине новембра месеца, а пасивни надзор над тим обољењем у осталом периоду године. Имајући у виду искуства како околних тако и наше земље, први оболели се региструју углавном у другој половини јула месеца, а највећи број случајева се пријављује током августа месеца.
До 13. јула у државама Европске уније (ЕУ) и суседним земљама, регистрована су два случаја оболевања од грознице Западног Нила, односно један у Грчкој и један у Италији.
Инфекција вирусом Западног Нила званично је први пут регистрована у јулу 2012. године у Србији, стоји на сајту Батута.
У периоду од 2012. до 2021. године на територији Републике Србије регистровано је укупно 1.050 случајева грознице Западног Нила. У истом периоду бележи се и 101 смртни ишод који се може довести у везу са оболевањем од грознице Западног Нила.
СРБИЈА
Упозорење стручњака: Чувајте се комараца, вирус западног Нила постао домаћа болест
Коментар