Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Батут: Два случаја грознице Западног Нила

CC0 / / Комарац
Комарац - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ објавио је данас да су потврђена два случаја оболевања од грознице Западног Нила.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Грозница Западног Нила је сезонско обољење, односно обољење које је највише заступљено у периоду највеће активности вектора – комараца. За наше географско подручје карактеристично је да вектори постају активни у пролеће, (март/април), а период њихове интензивне активности је од краја маја до септембра.
Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра месеца. У Републици Србији интензивни надзор над Грозницом Западног Нила међу људима спроводи се у сезони трансмисије вируса од јуна до прве половине новембра месеца, а пасивни надзор над тим обољењем у осталом периоду године. Имајући у виду искуства како околних тако и наше земље, први оболели се региструју углавном у другој половини јула месеца, а највећи број случајева се пријављује током августа месеца.
До 13. јула у државама Европске уније (ЕУ) и суседним земљама, регистрована су два случаја оболевања од грознице Западног Нила, односно један у Грчкој и један у Италији.
Инфекција вирусом Западног Нила званично је први пут регистрована у јулу 2012. године у Србији, стоји на сајту Батута.
У периоду од 2012. до 2021. године на територији Републике Србије регистровано је укупно 1.050 случајева грознице Западног Нила. У истом периоду бележи се и 101 смртни ишод који се може довести у везу са оболевањем од грознице Западног Нила.
Угинула птица пронађена у Ташмајданском парку у Београду - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
СРБИЈА
Упозорење стручњака: Чувајте се комараца, вирус западног Нила постао домаћа болест
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала