ДРУШТВО

Која врста јогурта није здрава?

Високопротеински, обични, са укусом, без лактозе и са мало угљених хидрата — само су неки од описа који се налазе на амбалажи јогурта. Иако је понуда што се тиче разноврсности добра, многе доступне опције су поприлично сиромашне, а понекад и штетне, кад је реч о саставу хранљивих супстанци.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

С обзиром на то да постоји толико опција које су препуне шећера и вештачких састојака са мало протеина, постоје карактеристике које морате да имате на уму када бирате јогурт.
На пример, једна од најнездравијих врста јогурта је она која има пуно додатог шећера и врло мало протеина.
Шећер је један од забрињавајућих састојака на амбалажи. Док неки брендови у својим производима користе вештачке заслађиваче како би их продали као нискокалоричне, многи други брендови пласирају врсте богате шећером како би задовољили потребе деце и одраслих.

Ризици додатог шећера у јогурту

Према „Харвард Хеалту“, додати шећер може да повиси крвни притисак, повећа хроничну упалу и доведе до добијања килограма, дијабетеса и болести масне јетре, а све то је повезано са повећаним ризиком од срчаног и можданог удара.
Америчко удружење за срце препоручује да жене не конзумирају више од 25 грама додатог шећера дневно, док би мушкарци требало да ограниче унос на 36 грама. Док већина врста јогурта имају одређену количину додатог шећера, опције без лактозе обично су изненађујући кривац уноса прекомерне количине додатог шећера.
Многи људи аутоматски мисле да је опција без лактозе здравија. Међутим, то су врсте које могу да буду најнездравије, тврди нутрициониста Мелиса Рифкин за „Eat This, Not That“, пренео је портал „Индекс“.
Она каже да неке врсте јогурт садрже чак око 70 одсто дневног препорученог уноса за жене, и то само у једној порцији.
Ове велике количине шећера уобичајене су међу јогуртима без лактозе, а неке веганске опције такође могу да садрже мало протеина, чак само око грама по порцији, што је готово безначајна доза.
Комбинација великих количина шећера и врло ниског садржаја протеина чини непожељну и нездраву опцију, закључила је Мелиса Рифкин.
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривен протеин који може стимулисати раст косе
ДРУШТВО
Коју храну никада не треба прати пре употребе
Коментар