- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен протеин који може стимулисати раст косе

CC0 / / Космати човек
Космати човек - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Истраживачи са Универзитета Калифорнија Риверсaјд идентификовали су врсту протеина који може контролисати фоликуле длаке приликом њиховог процеса одумирања, а чијом применом би се могао стимулисати поновни раст косе, пренели су амерички медији.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Протеин, познат као ТГФ-бета, регулише потпуни преображај ћелије, тако што утиче на поделу, раст и одумирање ћелије.
„ТГФ-бета има две супротне улоге. Помаже да се активирају неке ћелије фоликула длаке да би произвеле нови живот, а касније, помаже у процесу апоптозе, процесу ћелијске смрти“, рекао је коаутор студије Киксуан Ванг.
Пратећи читав процес, тим је открио да се са првом количином ТГФ-бета активира подела ћелија, чиме долази до стимулишућег раста фоликула.
Уколико количина протеина буде већа то доводи ћелије до стадијума апотезе, што доводи до губитка фоликуле длаке, а као резултат настаје ћелавост.
Професор Ванг истиче да чак и приликом „убијања“ фоликуле длаке не долази до убијања матичних ћелија.
„Када преживеле матичне ћелије добију сигнал да се регенеришу, оне се деле, праве нову ћелију и развијају се у нови фоликул. Наш рад би потенцијално могао да понуди нешто што ће помоћи људима који пате од разних проблема“, рекао је Ванг.
Даља истраживања о томе како тачно ТГФ-бета активира деобу ћелија и како комуницира са сродним генима, могла би једног дана отворити нове третмане за ћелавост, алопецију или друге врсте губитка косе, преноси Танјуг.
Космати човек - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривена најновија решења за ћелавост – 86 одсто ефикасна за мушкарце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала