РУСИЈА

Бугарски политичар: Нема смисла да се љутимо на „Гаспром“, иначе ћемо осудити људе на хладноћу

Питање испорука гаса мора бити решено што је пре могуће, изјавио је бивши министар одбране Бугарске Стефан Јанев.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

По његовим речима, нема смисла да се Бугарска љути на руску компанију „Гаспром“.

„Неке европске земље су пронашле начин да се не љуте, а ми настављамо са тим. Каква је поента? Желимо ли да осудимо бугарски бизнис на колапс, а грађане Бугарске да зими седе у хладноћи? По мом мишљењу, то уопште није алтернатива и морамо одмах да тражимо решење“, рекао је Јанев за радио „Фокус“.

„Гаспром“ је крајем априла обавестио бугарску страну о прекиду испорука због одбијања Софије да плати по новој шеми. Премијер Кирил Петков је одлуку Русије назвао уценом и рекао да је влада одавно била спремна за такав сценарио. Петков је после обуставе испорука успео да се договори са једном америчком компанијом о испоруци два танкера течног природног гаса за јун, а Азербејџан испоручује Бугарској једну трећину потребне количине гаса.
О набавци преостале количине бугарска влада покушава да преговара са другим добављачима, али је за сада потребан обим обезбеђен само за август. Истовремено, Бугарска је, према речима самог премијера, свакодневно у контакту са „Гаспромом“ и тражи да се обнове испоруке под истим условима плаћања.
Нови министар енергетике Бугарске Росен Христов изјавио је да ће Бугарска морати да се врати преговорима са руском компанијом „Гаспром“.
РУСИЈА
Бугарски политичар: „Гаспром“ је једини начин да се избегне хладноћа и затварање предузећа
Коментар