- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски политичар: Нема смисла да се љутимо на „Гаспром“, иначе ћемо осудити људе на хладноћу

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Пратите нас
Питање испорука гаса мора бити решено што је пре могуће, изјавио је бивши министар одбране Бугарске Стефан Јанев.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

По његовим речима, нема смисла да се Бугарска љути на руску компанију „Гаспром“.

„Неке европске земље су пронашле начин да се не љуте, а ми настављамо са тим. Каква је поента? Желимо ли да осудимо бугарски бизнис на колапс, а грађане Бугарске да зими седе у хладноћи? По мом мишљењу, то уопште није алтернатива и морамо одмах да тражимо решење“, рекао је Јанев за радио „Фокус“.

„Гаспром“ је крајем априла обавестио бугарску страну о прекиду испорука због одбијања Софије да плати по новој шеми. Премијер Кирил Петков је одлуку Русије назвао уценом и рекао да је влада одавно била спремна за такав сценарио. Петков је после обуставе испорука успео да се договори са једном америчком компанијом о испоруци два танкера течног природног гаса за јун, а Азербејџан испоручује Бугарској једну трећину потребне количине гаса.
О набавци преостале количине бугарска влада покушава да преговара са другим добављачима, али је за сада потребан обим обезбеђен само за август. Истовремено, Бугарска је, према речима самог премијера, свакодневно у контакту са „Гаспромом“ и тражи да се обнове испоруке под истим условима плаћања.
Нови министар енергетике Бугарске Росен Христов изјавио је да ће Бугарска морати да се врати преговорима са руском компанијом „Гаспром“.
Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
РУСИЈА
Бугарски политичар: „Гаспром“ је једини начин да се избегне хладноћа и затварање предузећа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала