Пратите Спутњик и на летовању
Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com
Европска агенција за безбедност хране у начелу проверава да ли је адитив штетан, а одобрава се уколико нема сумње у његову безбедност. Међутим, за одређене адитиве примењује се ограничење количине и обавеза упозоравања потрошача.
Боје
Постоји врло мало потпуно природних боја, али има безброј синтетичких од којих неке могу да наштете здрављу.
Жуте боје – Е102, Е104, Е110
Користе се код сланих грицкалица, џемова и пудинга. Могу да изазову осип на кожи и отежано дисање. Посебно може да буде опасан Е102 (тартразин) за оне који пате од нетолеранције на аспирин. Идентичне симптоме може да узрокује и Е110 (жуто-наранџаста).
Такође, храна која садржи Е104 мора да носи ознаку „може да нарушава активност и пажњу код деце“, јер може да изазове поремећаје пажње и хиперактивност, подстиче такозване псеудоалергије, односно алергије које имају симптоме класичне алергије, али не показују имунолошку реакцију.
Црвене боје – Е122, Е123, Е124, Е127, Е129
Користе се у месним и рибљим заменским производима, биљним протеинима, умацима, слаткишима и џемовима.
Осим псеудоалергија, боје Е122, Е124 и Е129 такође могу да изазову хиперактивност код деце, док Е127 (еритрозин) додатно може и да узрокује поремећаје штитне жлезде.
За боју Е123 сумња се да оштећује бубреге. У Америци је ова боја забрањена јер су експерименти на животињама показали да може да узрокује рак.
Смеђе боје – Е150, Е151, Е154, Е155
Бојама с овим бројевима своју боју дугују кола напици, колачи и умаци. Е150 (боја карамеле) сматра се безбедном све док не прекорачите препоручену дневну дозу од 300 милиграма по килограму телесне тежине.
У Америци храна са Е150 мора да има упозорење које указује на потенцијални ризик од рака. Ако се једе у великим количинама и смеђа боја Е154 може да оштети унутрашње органе, а одобрена је само за димљену харингу. Да нашкоди унутрашњим органима може и Е155, док бриљантно црна Е180 наводно изазива псеудоалергије.
Конзерванси
Коришћење конзерванса спречава раст бактерија, буђи и квасаца и продужавају рок трајања, али могу да буду и штетни.
Е220 – сумпорни диоксид – обично се користи за очување сувог воћа и готових јела. Но, овај конзерванс такође може да подстакне главобоље, мучнину и дијареју.
Е249, Е250 – нитрити – месна индустрија навелико их користи за црвенило и конзервирање меса. Ови адитиви утичу на опуштање крвних судова и снижавање крвног притиска, што је посебно опасно за малу децу.
Е235 – пимарицин – углавном се користи као инхибитор квасца, продужава рок трајања сиру и неким производима од меса и пићима. Међутим, још није доказано да ли може и у којој количини наштетити здрављу.
Е284, Е285 – борна киселина и натријум-борат (боракс) – које се користе између осталог у производњи кавијара, такође су класификоване као штетне.
Средства за згушњавање и желирање
Адитиви као што су гума и гуар гума дају храни бољу конзистенцију. Већина их је безопасна, али с некима је потребан опрез.
Е407 – користи се у производњи кечапа, умака и пудинга. Излучује се несварен, али сматра се да смањује апсорпцију хранљивих састојака.
Е425 – користи се у производњи стаклених резанаца, а такође спречава апсорпцију хранљивих састојака.
Појачивачи укуса
Појачивачи укуса су хемијски произведене ствари које побољшавају укус, али и подстичу вештачки осећај глади.
Е620-Е625 – глутамати – могу да изазову мигрену, бол у желуцу и високи притисак.
Заслађивачи
Многи производи које свакодневно једемо имају вештачке заслађиваче, а све је више истраживања о њиховој штетности, пренео је портал „Живим“.
Е951 – аспартам – изазвао је рак у истраживањима на животињама, а показало се и да може да узрокује главобоље и губитак памћења.
Е999 – квилаја екстракт – користи се за побољшање пенушања у пићима, али може да смањи број крвних ћелија или ограничити њихову функцију.