РУСИЈА

Бугарски министар: Само мали број компанија може да приушти амерички гас

Бугарски министар енергетике Росен Христов изјавио је за „бТВ“ како се испоставило да је цена америчког течног нафтног гаса за септембар, коју је договорила претходна влада Кирила Петкова, скоро двоструко већа од цене коју је бугарска индустрија сагласна да плати (250 лева за мегават по часу, нешто више од 128 евра).
Sputnik
Према његовим речима, такав трошак може да приушти само мали број компанија.
Христов је нагласио да преговоре о обнављању испорука са руском компанијом „Гаспром експорт“ према текућем споразуму води „Булгаргас“, али да на политичком нивоу нема разговора на ту тему.
Министар истиче да бугарска страна до сада није добила од руске компаније „чврст став“ поводом бројних питања као што су цена, рокови испоруке и њихова безбедност. Тренутно неће бити довољно да Софија једноставно пређе на нову шему плаћања у рубљама како би осигурала испоруке, јер су се од априла, када је снабдевање обустављено, појавили нови ризици.
Христов је нагласио да циљ Бугарске „нису испоруке по свакој понуђеној цени“.
„То једноставно нема никаквог економског смисла“, оценио је он.
Крајем априла ове године Бугарска је престала да добија гас од „Гаспрома“ због одбијања да плаћа по новој шеми. Према речима некадашњег премијера Кирила Петкова, зависност Бугарске од руског гаса износи 90 одсто, односно, годишње потребе земље за руским гасом износе око три милијарде кубних метара.
Он је одлуку руске компаније назвао уценом и у мају договорио набавку прва два танкера америчког течног нафтног гаса, а крајем јула још седам, иако је због недостатка слободних терминала, нова Влада могла да обезбеди само један.
СВЕТ
Бугарски експерт: Зима ће бити тешка, спремајте угаљ и дрва
РУСИЈА
Бугарски политичар: Нема смисла да се љутимо на „Гаспром“, иначе ћемо осудити људе на хладноћу
Коментар