- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски експерт: Зима ће бити тешка, спремајте угаљ и дрва

© Sputnik / Лола Ђорђевић Гасовод Балкански ток
Гасовод Балкански ток - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
„Гаспром“ је једнострано изменио услове плаћања, међутим, то је било условљено вишом силом, изјавио је бугарски економиста и саветник председника синдиката „Подршка“ Вања Григорова.
То се догодило, јер Европа и САД уводе санкције и самовољно замрзавају средства, у овом случају Русији.

„У том смислу продавац, ‘Гаспром’, жели да верује да ће средства која треба да добије за своју робу и доћи до њега. Зато су они једнострано, због више силе, одлучили да отворе рачуне у ‘Гаспромбанци’, где ће се уплаћивати та иста сума и исте валуте које су указане у уговору. Затим се те суме конвертују, али то још увек нема никакве везе са купцем“, изјавио је економиста у интервјуу листу „Поглед инфо“.

Економиста је обратио пажњу на то да се Бугарска није одрекла руске нафте, тако што је затражила да је искључе из европских санкција, што је урадила Влада Кирила Петкова, која се изјаснила против руског гаса.

„Ако неко жели да се понаша морално, онда би требало да одмах изађе из аутомобила, зато што он даје новац деспоту Путину за убиство деце и старијих људи. Под наводницима, наравно“, навела је она.

Зима ће највероватније бити тешка, а компензације за домаћинства за струју за сада нису предвиђене, изјавила је Григорова. Једини излаз је да се некако дође до ниске цене горива и да се ограничи извоз електричне енергије, сматра експерт. Становништву је посаветовала да се унапред припреме за тешку зиму, као и да обрате пажњу на алтернативне начине грејања, као што су угаљ и дрва, мада се и они тешко могу наћи због цене и санкција.
Гасна компресорска станица Минска - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
РУСИЈА
Бугарски експерт: Громогласно смо одустали од руског гаса и сад смо у безизлазној ситуацији
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала