СРБИЈА

Амерички амбасадор: Сигуран сам да ће шетња ЛГБТ заједнице бити одржана у Београду

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил поручио је данас на Међународној конференцији о људским правима у оквиру Европрајда у Београду да сви људи треба да имају више поштовања једни према другима и додао да је сигуран да ће се шетња ЛГБТ заједнице "Прајд" одржати у суботу у српској престоници, упркос одлуци МУП-а да се тај скуп забрани.
Sputnik
Хил је изразио личну наклоност према премијерки Србије Ани Брнабић, истичући да га је њен говор на данашњој конференцији посебно гануо.
Објаснио је да без њеног одобрења и потписа није било могуће да се манифестација Недеља Европрајда одржи у српској престоници и нагласио да се у томе огледа њена визија да Србија треба да буде демократска држава, у којој сви грађани имају једнака права.
Хил је рекао да није очекивао да ће манифестација Недеља Европрајда бити реализована у Београду, с обзиром на то да је Србија земља у транзицији и тренутно се суочава са великим изазовима.
"Сви у Србији могу да буду поносни на ствари које се данас дешавају у Београду", рекао је Хил.
Он је захвалио организаторима Европрајда на уложеним напорима да се манифестација одржи у Београду и истрајности у борби за људска права.
Подсетио је да је у САД 2015. године Врховни суд донео одлуку да се легализују истополни бракови и да у почетку Американци то нису разумели, али да се данас у његовој земљи ради на решавању и осталих проблема са којима се суочава ЛГБТ заједница.
Додао је да је председник САД Џозеф Бајден потписао наредбу која се бави заштитом права ЛГБТ заједнице, која подразумева здравствену заштиту и решавање проблема наслеђа и бескућништва.
Поручио је да насиље, вика и "тешке речи" нису начин да се изражавају људски ставови, већ да се сва питања о различитостима могу решити договором и међусобном толеранцијом.
"Како би свет опстао морамо да имамо више поштовања једни према другима", закључио је Хил.
Он је истакао да је сигуран да ће се шетња ЛГБТ заједнице у Београду одржати упркос забрани.
"Надам се да ћемо, када се једнога дана будемо осврнули на прошлост, моћи да кажемо да је ово била историјска седмица и викенд када су се ствари промениле", рекао је Хил.
СРБИЈА
Спутњик сазнаје: Забрањена шетња у оквиру „Европрајда“, али и породична шетња
Коментар