Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амерички амбасадор: Сигуран сам да ће шетња ЛГБТ заједнице бити одржана у Београду

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристофер Хил
Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил поручио је данас на Међународној конференцији о људским правима у оквиру Европрајда у Београду да сви људи треба да имају више поштовања једни према другима и додао да је сигуран да ће се шетња ЛГБТ заједнице "Прајд" одржати у суботу у српској престоници, упркос одлуци МУП-а да се тај скуп забрани.
Хил је изразио личну наклоност према премијерки Србије Ани Брнабић, истичући да га је њен говор на данашњој конференцији посебно гануо.
Објаснио је да без њеног одобрења и потписа није било могуће да се манифестација Недеља Европрајда одржи у српској престоници и нагласио да се у томе огледа њена визија да Србија треба да буде демократска држава, у којој сви грађани имају једнака права.
Хил је рекао да није очекивао да ће манифестација Недеља Европрајда бити реализована у Београду, с обзиром на то да је Србија земља у транзицији и тренутно се суочава са великим изазовима.
"Сви у Србији могу да буду поносни на ствари које се данас дешавају у Београду", рекао је Хил.
Он је захвалио организаторима Европрајда на уложеним напорима да се манифестација одржи у Београду и истрајности у борби за људска права.
Подсетио је да је у САД 2015. године Врховни суд донео одлуку да се легализују истополни бракови и да у почетку Американци то нису разумели, али да се данас у његовој земљи ради на решавању и осталих проблема са којима се суочава ЛГБТ заједница.
Додао је да је председник САД Џозеф Бајден потписао наредбу која се бави заштитом права ЛГБТ заједнице, која подразумева здравствену заштиту и решавање проблема наслеђа и бескућништва.
Поручио је да насиље, вика и "тешке речи" нису начин да се изражавају људски ставови, већ да се сва питања о различитостима могу решити договором и међусобном толеранцијом.
"Како би свет опстао морамо да имамо више поштовања једни према другима", закључио је Хил.
Он је истакао да је сигуран да ће се шетња ЛГБТ заједнице у Београду одржати упркос забрани.
"Надам се да ћемо, када се једнога дана будемо осврнули на прошлост, моћи да кажемо да је ово била историјска седмица и викенд када су се ствари промениле", рекао је Хил.
Парада поноса у Београду - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
СРБИЈА
Спутњик сазнаје: Забрањена шетња у оквиру „Европрајда“, али и породична шетња
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала