Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Спутњик сазнаје: Забрањена шетња у оквиру „Европрајда“, али и породична шетња

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC"Парада поноса" у Београду
Парада поноса у Београду - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
Пратите нас
Министарство унутрашњих послова, на основу Закона о јавном окупљању у складу са Уставом Републике Србије, донело је решења да не дозволи шетњу учесника „Европрајд 2022“ као ни учесника породичне шетње у организацији „антиглобалиста“ у Београду у суботу 17. септембра 2022. године, саопштено је из МУП-а.
У саопштењу МУП-а се наводи да је „након обављене безбедносне процене утврђено да постоји висок ризик да ће безбедност учесника обе шетње на најављеним трасама бити угрожена, као и безбедност других грађана“.
„Имајући у виду да, према пријавама, обе шетње треба да се одрже у непосредној близини, једна у оквиру манифестације „Европрајд 2022“ и друга у организацији грађана чији су ставови супротни са ставовима припадника ЛГБТ популације, а који отворено изражавају противљење одржавању манифестације „Европрајд 2022“, процењено је да постоји опасност да ће доћи до напада и сукоба, као и опасност од насиља, уништавања имовине и других облика нарушавања јавног реда у већем обиму“, саопштено је из МУП-а.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин је истакао да је припадницима Министарства унутрашњих послова, поред борбе са свим облицима криминала, основни задатак брига о очувању јавног реда и мира и гарантовање безбедности и имовинске сигурности сваког грађанина.
„Управо због тога Министарство унутрашњих послова не дозвољава одржавање две шетње – „Европрајда“ и „антиглобалиста“. У тренутној геополитичкој ситуацији и тензијама у региону, бесмислени сукоби на улицама Београда отежали би позицију наше земље, угрозили безбедност учесника шетњи, али и других грађана“, рекао је министар Вулин.
„Апелујем на све да поштују закон и да своје личне и политичке интересе ставе на страну и не угрожавају ни своју ни туђу безбедност“, поручио је министар полиције.
Београд прајд је на свом Инстаграм* налогу објавио да је "данас, 13. септембра, српска полиција је забранила одржавање Европрајд шетње, предавши организаторима званично решење". Додаје се да ће Београд Прајд искористити све расположиве правне механизме да оповргне ову одлуку.
Подсетимо, председник Александар Вучић најавио је раније да ће држава забранити одржавање шетње из безбедносних разлога, али да ће коначну одлуку донети МУП 96 сати пре почетка шетње.
Такву одлуку поздравила је и Српска православна црква, уз оцену да одржавање „параде“ у служби промовисања ЛГБТ-идеологије, не би било од користи никоме, већ би изазвало додатне тензије и нове поделе
*(Активности „Мета“ - друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм забрањене су у Русији као екстремистичке)
Скуп подршке традиционалним вредностима у Београду - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
СРБИЈА
Бунт и револт у Србији постају јачи од притисака и претњи Запада да се одржи ЛГБТ парада /видео/
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2022
СРБИЈА
„Не желимо да нам било ко намеће вредности и свој начин живота“: Патријарх Порфирије на молебану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала