Евробаскет 2022

Игра равне линије

Један од главних утисака овогодишњег Евробаскета је понашање Луке Дончића, стално бесног, стално црвеног у лицу, сталног спремног на свађу, препирку, расправу и објашњавање са судијама и ривалима. Такав Лука је Словенију довео до четвртфинала и одржава јој наду да ће одбранити титулу и такав Лука би требало да буде пример за кошаркаше Србије.
Sputnik
Сећали смо се ових дана Индијанополиса за 20. годишњицу од југословенског освајања титуле шампиона света, победе над Америком у њеном дворишту и спектакуларног финала против Аргентине.
Неминовно је било сетити се и реакције Милана Гуровића после убачене тројке против Американаца када се продрао из свег гласа прослављајући јако важне поене.
Емотивни набој и емотивно пражњење као узрок и последица су основна ствар да би се бавило спортом на врхунском нивоу, такмичило, обеђивало и освајало.
Тај југословенски тим је имао такве играче, страствене, жељне победе, поносне, спортски безобразне, улично намазане, карактерне и напрегнуте до тачке пуцања - и резултат је био јасан.
Ватра у срцу коју је не тако давно као слоган пропагирао Александар Ђорђевић, дефинишући то деведесетих година као играч, а касније и као тренер и селектор, нешто је што мора да буде зачин свему, али толико неопходан јер без ње све постане бљутаво.
Саша Ђорђевић на мечу са Чесима
Управо су такве била изјаве српских кошаркаша после пораза од Италије у осмини финала Евробаскета, једнаке понашању у моментима када су ривали сипали тројку за тројком и направили преокрет.
Какве су биле реакције у том тренутку, такве су биле и изјаве играча пројектованих у шампионе, играча папрено плаћених у својим клубовима, играча који су изабрани да бране боје Србије.
Бранили - нису, нити у утакмици против Италије, нити после ње. Посипање пепелом и изговарање речи "катастрофа", формулација "не знамо ни сами шта се десило" или још горе "идемо даље" није чак ни права одбрана себе.

Зашто?

Па, ако се нешто толико желело, а није се добило, ако су емоције због играња у репрезентацији толико велике, ако се толико жели, па не може се онда хладног израза лица и још хладнијег тона говорити о свему неколико минута по завршетку.
Има она - сачекаћемо да се охладе главе, али у овом случају није морало, деловало је да су одмах охлађене и да су спремне на размишљање популаризовано највише кроз америчку кошарку и домаћи алиби фудбал - "окрећемо се следећој утакмици".
Не, овде нема следеће утакмице. Знао је то Гуровић када се драо у лице Американцима, знао је то и Дарко Миличић када је чашћавао псовкама судије 2005. године, а највише од свих је знао Богдан Богдановић који је у сузама говорио после пораза од Словеније пре пет година у финалу Евробаскета.
У екипи коју је Пешић имао на располагању, изгледа, нико то није знао, а оне шале о жељеном „слободном дану“ и томе да се „не размишља о кошарци на слободан дан“, сада добијају другу конотацију и постављају питање приступа играча игри.
Јер, игра не може да буде играна са равном линијом срчаних откуцаја. Ниједна! Ни жмурке, ни јурке, ни кликери, ни труле кобиле. Ниједна, а поготово не кошарка и то за земљу која се назива земљом кошарке.
По свему виђеном на Евробаскету, то су неке друге државе, нека Финска, нека Словенија, нека Чешка или Пољска... И Србија би требало да се запита како и докле мисли да иде јер равна линија значи само једно, пут у осредњост и таворење, за шта је јасан пример Хрватска.
Игра се не може преварити. Колико јој се да, толико ће се и добити од ње. Уз дужно поштовање, али један циркуски тренер, осредњег квалитета, какав је био и играч, Ђанмарко Поцеко, дао је тој игри и душу и срце и сузе у мечу против Србије.
И игра му је то вратила. Као што је и нама враћала неке 1992. године у Истабулу, неке 1995. године у Атини, неке 2001. поново у Истанбулу, неке 2002. у Индијанополису, неке 2016. у Рију...
Да ли ће нама поново? Не можемо да верујемо у то ако не верујемо да можемо ми њој да дамо све од себе. И да се не чувамо за ово или за оно. За неке припреме, неке одморе, неке друге, треће, пете утакмице, неке девете, десете, дванаесте обавезе и приоритете.
И кључно, да никада не дозволимо да нам кошарка постане игра равне линије, без емоције, без реакције, без намерног фаула, без спортске туче на терену, без поноса, без ината, без мирне главе и ватреног срца.
Да ли ће то бити довољно за победу? Сигурно да не, али са равном линијом ниједан квалитет неће моћи да достигне свој врхунац јер у спорту средина никада није „златна“.
Само је - средина. Равна, безбојна, безлична... А то не смемо да постанемо јер никада нисмо били.
Евробаскет 2022
Италијан на клупи Шпаније не жели судбину Србије: „Он је најтежи противник“
Евробаскет 2022
Легенда у чуду зашто није било Данила – „Лучић и Калинић не могу заједно“
Евробаскет 2022
Миљеновићева асистенција: Обрушавање притиска и један кључни детаљ
Коментар