СРБИЈА

Српска листа: Наши градоначелници нису одобрили упад КБС на север Косова, Кфор да реагује

Српска листа саопштила је да градоначелници четири општина са севера Косова нису одобрили улазак припадника КБС-а на територију општине Зубин Поток, чиме је прекршен споразум чији је гарант НАТО, и затражили су одлучну реакцију команданта Кфора Ференца Кајарија.
Sputnik
„Нелегални упад припадника Безбедносних снага Косова на територију општине Зубин Поток је грубо кршење споразума из 2013. године чији је гарант НАТО, а којим се гарантује да никакве наоружане формације Приштине не могу упадати у српске општине на северу без одобрења градоначелника ових општина и команданта Кфор“, наводи се у саопштењу Српске листе, преноси портал Косово онлајн.
Српска листа тврди да градоначелници општина на северу Косова нису одобрили упад КБС-а и захтева хитну и одлучну реакцију команданта Кфора на, како су навели "провокацију и брутално кршење споразума и угрожавање мира на овим просторима".

„У тренутку када Приштина настоји да милитаризацијом севера и звецкањем оружјем окупира општине на северу, овакви инциденти су недопустиви и захтевају реакцију свих који су одговорни за сигурно и безбедно окружење свих грађана, а пре свега Кфор, Еулекс и УНМИК“, наглашено је у саопштењу.

Како се додаје, очигледно је да Аљбин Курти у тренутку када његов план о регистрацији не пролази међу Србима, покушава да застраши мирне и честите српске грађане у општинама на северу и подизањем тензија скрене пажњу јавности са горућих проблема који се гомилају у Приштини.
„Још једном позивамо надлежне да превентивно делују, а Куртија упозоре да се овакво понашање неће толерисати. Неодговорно понашање у овим тренуцима зарад стицања јефтиних политичких поена је одлика неспособних политичара и манипулатора какви се тренутно налазе на челу институција у Приштини“, наводе из Српске листе.
СРБИЈА
Петковић: Такозване косовске безбедносне снаге упале на север КиМ под пуним наоружањем
Коментар