РУСИЈА

Бела кућа о размени затвореника са Русијом: Бајден је спреман на изузетне кораке

Сједињене Америчке Државе чекају од Русије да озбиљно размотри предлог за размену заробљеника или понуди алтернативан озбиљан предлог, изјавила је на брифингу за новинаре портпарол Беле куће Карин Жан Пјер.
Sputnik

Она је истакла да је амерички председник Џо Бајден показао да жели да предузме све кораке и донесе тешке одлуке како би вратио Американце кући.

Раније је дипломатски извор за Спутњик изјавио да Москва и Вашингтон настављају да комуницирају поводом размене затвореника и да последњи међународни догађаји нису утицали на процес, он је прецизирао да се разговори воде „не преко спољнополитичких министарстава, већ више преко специјалних служби“.
Руска страна раније је изјавила да је спремна на дијалог са САД о размени, али посредством „тихе“, а не „гласне“ дипломатије.
Кремљ је раније саопштио да још увек нема договора о евентуалној разметни америчких грађана Пола Вилана и Бритни Грајнер на руског држављанина Виктора Бута.
Иначе, Виктор Бут је руски бизнисмен који је у САД осуђен на 25 година затвора 2012. године због „намере илегалне трговине оружјем и подршке тероризму“; Пол Вилан је бивши амерички маринац осуђен у Русији на 16 година затвора због шпијунаже 2020. године; Бритни Грајнер је америчка кошаркашица која је играла у руским клубовима, а 17. фебруара 2022. приведена је на аеродрому у Москви због шверца дроге/недозвољених средстава. Прети јој казна до 10 година затвора.
РУСИЈА
Кирби: САД не одустају од свог предлога за размену заробљеника
Коментар