Због повољних метеоролошких прилика шуме Републике Српске препуне су гљива, међу којима је у овом периоду највише отровница. Неискусни берачи најчешће јестиву рујницу или рудњачу замене са отровном - мухаром. То је био и узрок тровања у Добоју.
„У служби хитне помоћи Добој било је више случајева тровања, од којих један тежи, где су се отровале мајка и ћерка. Оне су збринуте у добојској болници, а добили смо информацију да су сада добро“, рекла је за РТРС докторка у Хитној помоћи Добој Зорица Малиновић.
Четири лакша случаја тровања гљивама десила су се и у Бањалуци.
Повраћање, грчеви, дијареја, поспаност, халуцинације - први су симптоми тровања гљивама који се јаве у року три часа од конзумирања.
Шта кажу лекари и стручњаци за гљиве
Нада Бањац, начелница Хитне службе Бањалуке, истиче да се при првим знацима тровања препоручује изазивање повраћања и пражњење желуца.
„За надраживање се може попити и млака -слана вода. И одмах се јавити лекару. Битно је да се јаве, поготово, ако се тегобе јављају након шест часова“, нагласила је Нада Бањац.
Најсмртоносније на просторима Српске су пупавке - црвене, зелене и беле.
Гљивар Роман Остојић тврди да су 99 одсто отровних гљива које су смртоносне с доње стране беле - имају беле листиће и беле стабиљкице.-
Професор биологије гљива Свјетлана Лолић истиче да се тренутно актуеални дивљи шампињони врло често мешају са белом пупавком, која је једна од три најсмртоносније.
„Само 20 до 30 грама отровних гљива може довести до отказивања органа и смрти“, појаснила је Лолићева.
Инспекцијски органи врше контролу продаје гљива на пијацама, а берачи, откупљивачи и купци би требало да добро познају оно што беру, купују и једу.