https://sputnikportal.rs/20221005/vise-slucajeva-trovanja-gljivama-u-republici-srpskoj-1144066222.html
Више случајева тровања гљивама у Републици Српској
Више случајева тровања гљивама у Републици Српској
Sputnik Србија
Тровање гљивама регистровано је ових дана у Бањалуци и Добоју. Четворо пацијената је са блажим симптомима, док су два пацијента на УКЦ-у. Стручњаци упозоравају... 05.10.2022, Sputnik Србија
2022-10-05T21:40+0200
2022-10-05T21:40+0200
2022-10-05T21:40+0200
регион
регион – друштво
република српска (рс)
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110616/62/1106166254_0:157:3081:1890_1920x0_80_0_0_dc06a6d1955530099ed5bb81fcc0df95.jpg
Због повољних метеоролошких прилика шуме Републике Српске препуне су гљива, међу којима је у овом периоду највише отровница. Неискусни берачи најчешће јестиву рујницу или рудњачу замене са отровном - мухаром. То је био и узрок тровања у Добоју.„У служби хитне помоћи Добој било је више случајева тровања, од којих један тежи, где су се отровале мајка и ћерка. Оне су збринуте у добојској болници, а добили смо информацију да су сада добро“, рекла је за РТРС докторка у Хитној помоћи Добој Зорица Малиновић.Четири лакша случаја тровања гљивама десила су се и у Бањалуци.Повраћање, грчеви, дијареја, поспаност, халуцинације - први су симптоми тровања гљивама који се јаве у року три часа од конзумирања.Шта кажу лекари и стручњаци за гљивеНада Бањац, начелница Хитне службе Бањалуке, истиче да се при првим знацима тровања препоручује изазивање повраћања и пражњење желуца.Најсмртоносније на просторима Српске су пупавке - црвене, зелене и беле.Гљивар Роман Остојић тврди да су 99 одсто отровних гљива које су смртоносне с доње стране беле - имају беле листиће и беле стабиљкице.-Професор биологије гљива Свјетлана Лолић истиче да се тренутно актуеални дивљи шампињони врло често мешају са белом пупавком, која је једна од три најсмртоносније.„Само 20 до 30 грама отровних гљива може довести до отказивања органа и смрти“, појаснила је Лолићева.Инспекцијски органи врше контролу продаје гљива на пијацама, а берачи, откупљивачи и купци би требало да добро познају оно што беру, купују и једу.
https://sputnikportal.rs/20221004/na-vma-10-pacijenata-koji-su-se-otrovali-gljivama-1143981583.html
https://sputnikportal.rs/20221003/uhapsena-zena-zbog-sumnje-da-je-prodavala-otrovne-pecurke-u-sapcu-1143969120.html
република српска (рс)
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110616/62/1106166254_174:0:2905:2048_1920x0_80_0_0_56ab1923eb667fa4aac256c7abfd44b4.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
регион – друштво, република српска (рс)
регион – друштво, република српска (рс)
Више случајева тровања гљивама у Републици Српској
Тровање гљивама регистровано је ових дана у Бањалуци и Добоју. Четворо пацијената је са блажим симптомима, док су два пацијента на УКЦ-у. Стручњаци упозоравају да гљиве беру само они који их добро познају.
Због повољних метеоролошких прилика шуме Републике Српске препуне су гљива, међу којима је у овом периоду највише отровница. Неискусни берачи најчешће јестиву рујницу или рудњачу замене са отровном - мухаром. То је био и узрок тровања у Добоју.
„У служби хитне помоћи Добој било је више случајева тровања, од којих један тежи, где су се отровале мајка и ћерка. Оне су збринуте у добојској болници, а добили смо информацију да су сада добро“,
рекла је за РТРС докторка у Хитној помоћи Добој Зорица Малиновић.
Четири лакша случаја тровања гљивама десила су се и у Бањалуци.
Повраћање, грчеви, дијареја, поспаност, халуцинације - први су симптоми тровања гљивама који се јаве у року три часа од конзумирања.
Шта кажу лекари и стручњаци за гљиве
Нада Бањац, начелница Хитне службе Бањалуке, истиче да се при првим знацима тровања препоручује изазивање повраћања и пражњење желуца.
„За надраживање се може попити и млака -слана вода. И одмах се јавити лекару. Битно је да се јаве, поготово, ако се тегобе јављају након шест часова“, нагласила је Нада Бањац.
Најсмртоносније на просторима Српске су пупавке - црвене, зелене и беле.
Гљивар Роман Остојић тврди да су 99 одсто отровних гљива које су смртоносне с доње стране беле - имају беле листиће и беле стабиљкице.-
Професор биологије гљива Свјетлана Лолић истиче да се тренутно актуеални дивљи шампињони врло често мешају са белом пупавком, која је једна од три најсмртоносније.
„Само 20 до 30 грама отровних гљива може довести до отказивања органа и смрти“, појаснила је Лолићева.
Инспекцијски органи врше контролу продаје гљива на пијацама, а берачи, откупљивачи и купци би требало да добро познају оно што беру, купују и једу.