СРБИЈА

Непристојна понуда за самоукидање Србије

Немачко-француски предлог по ком би Србија пристала да тзв. Косово уђе у Уједињене нације а да заузврат добије наводно брзи улазак у ЕУ и вероватно значајну економску корист је непристојна понуда која би довела до самоукидања Србије, сматра др Стеван Гајић из Института за Европске студије.
Sputnik
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је суштина захтева да Србија дозволи да тзв. Косово уђе у све међународне организације и УН, а добила би наводно брзи улазак у ЕУ и вероватно значајну економску корист.
Гајић упозорава да је Југославија правно престала да постоји кад се Београд сложио да Словенија оде, а то је било само отварање даљег распада бивше државе.
„То је био један шав који се распарао и данас очигледно постоји жеља наших непријатеља да се и Србија додатно исцепа. Дакле, процес југословенског растакања није готов и наравно да је предуслов да се Србија сама сложи са својим самоубиством“.
Према његовим речима, илузорно је било очекивати да ће Србија постати чланица Европске уније још од 2008. године „због светске економске кризе и признавања Косова“.
„С друге стране, какви бисмо људи били уколико бисмо желели да идемо у тај 'клуб', у ту 'породицу' у којој смо, у најбољем случају, грађани другог реда. То је једно потпуно самопоништавање и мислим да је физичка окупација боља од такве врсте самоокупације и једне врсте ултимативног чина понижења и издаје“, закључио је Гајић.
СРБИЈА
Председник о предлогу Немачке и Француске: Приштина не може у УН
Коментар