Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Непристојна понуда за самоукидање Србије

© AFP 2023 / GABRIEL BOUYSОлаф Шолц и Емануел Макрон
Олаф Шолц и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
Пратите нас
Немачко-француски предлог по ком би Србија пристала да тзв. Косово уђе у Уједињене нације а да заузврат добије наводно брзи улазак у ЕУ и вероватно значајну економску корист је непристојна понуда која би довела до самоукидања Србије, сматра др Стеван Гајић из Института за Европске студије.
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је суштина захтева да Србија дозволи да тзв. Косово уђе у све међународне организације и УН, а добила би наводно брзи улазак у ЕУ и вероватно значајну економску корист.
Гајић упозорава да је Југославија правно престала да постоји кад се Београд сложио да Словенија оде, а то је било само отварање даљег распада бивше државе.
„То је био један шав који се распарао и данас очигледно постоји жеља наших непријатеља да се и Србија додатно исцепа. Дакле, процес југословенског растакања није готов и наравно да је предуслов да се Србија сама сложи са својим самоубиством“.
Према његовим речима, илузорно је било очекивати да ће Србија постати чланица Европске уније још од 2008. године „због светске економске кризе и признавања Косова“.
„С друге стране, какви бисмо људи били уколико бисмо желели да идемо у тај 'клуб', у ту 'породицу' у којој смо, у најбољем случају, грађани другог реда. То је једно потпуно самопоништавање и мислим да је физичка окупација боља од такве врсте самоокупације и једне врсте ултимативног чина понижења и издаје“, закључио је Гајић.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
СРБИЈА
Председник о предлогу Немачке и Француске: Приштина не може у УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала